Za spas troje djece 375.000 evra

Danijela Stokanić
Za spas troje djece 375.000 evra

Banjaluka - Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu odobrio je juče oko 375.000 evra za liječenje troje djece u inostranstvu.

Kako su objasnili u fondu riječ je o dvije transplantacije koštane srži i to u Njemačkoj, za šta će biti izdvojeno 240.000 evra i u Italiji, gdje predračun iznosi 134.363 evra.

- Osim ova dva slučaja, 330 evra odobreno je za genetsko ispitivanje jednog djeteta u Španiji - kazali su u fondu.

Podsjetili su da je do sada Fond solidarnosti odobrio novac za liječenje dvanaestoro djece u inostranstvu, za šta je izdvojeno više od milion KM. Zaključno sa 14. aprilom na računu Fonda solidarnosti, koji je sa radom počeo početkom godine, bilo je 2,49 miliona KM.

Predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" Dijana Berić istakla je da je Fond solidarnosti od velikog značaja za Srpsku.

- Zajedno sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, koji je inicijator Zakona o fondu solidarnosti, ispunili smo veliki zadatak. Sada je samo na roditeljima koliko će oni biti upućeni u funkcionisanje samog fonda - kazala je Berićeva.

Dodala je da roditelji oboljele djece u Srpskoj putem, između ostalog, zdravstvenih ustanova, treba malo više da se upoznaju o Fondu solidarnosti.

- Smatram da mnogi roditelji još nisu najbolje upućeni u funkcionisanje fonda. Liječenje djece u inostranstvu o trošku fonda najviše zavisi od mišljenja ljekara i klinike u kojoj su se liječila - kazala je Berićeva.

Dodala je da je primijetila da mnogi roditelji Fond solidarnosti dovode u vezu sa udruženjima koja su učestvovala u njegovom stvaranju, što je pogrešno.

- Mi nemamo nikakve veze sa poslovanjem fonda, ali možemo roditelje koliko-toliko uputiti - istakla je Berićeva.

Sastanak

Vršilac dužnosti direktora Fonda solidarnosti Jasminka Vučković održala je juče sjednicu sa članovima Upravnog odbora ove ustanove. Ona je sve članove informisala o dosadašnjem radu Fonda solidarnosti, pokrenutim inicijativama i drugim aktivnostima.

Fond solidarnosti juče odobrio:

* 240.000 evra za liječenje u Njemačkoj

* 134.363 evra za liječenje u Italiji

* 330 evra za genetsko ispitivanje u Španiji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana