За смјештај у средњошколском дому одговоран директор

Срна
За смјештај у средњошколском дому одговоран директор

Бањалука - Министарство просвјете и културе Републике Српске свјесно је незадовољства родитеља и ученика који нису успјели да добију смјештај у Средњошколском дому у Бањалуци, али не може преузети одговорност за сигурност и смјештај прекобројног броја ученика будући да је директор дома одговоран за сигурност ученика који су ту смјештени.

Из овог министарства је саопштено да немају надлежност када је ријеч о пријему и смјештају ученика у Средњошколски дом у Бањалуци, већ је то у искључивој надлежности директора и управног одбора дома.


"У складу са Законом о ученичком стандарду прописано је да се пријем ученика у дом врши на основу јавног конкурса, који расписује управни одбор дома до 1. августа текуће године, а пријем ученика у дом обавља се прије почетка нове школске године. Истим законом прописано је и да је директор дома одговоран за сигурност ученика који су смјештени у дому", наведено је у саопштењу.

У складу са Статутом Средњошколског дома Бањалука, капацитет установе је 240 ученичких мјеста, а прошле године руководство дома доставило је Министарству просвјете и културе у септембру коначну ранг-листу ученика који су примљени у дом с обзиром да Министарство субвенционише исхрану и смјештај ученика и исплаћује плате запосленима.

"Обавијештени смо да је у Дом примљено 307 ученика. Процедура пријема ученика обављена је на начин како прописује Закон о ученичком стандарду", навели су из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

У складу са Законом о ученичком стандарду, редослијед ученика за пријем утврђује се на ранг-листи на основу успјеха ученика у претходном школовању, социјалног статуса породице ученика и удаљености мјеста пребивалишта од мјеста школовања.

Пријем докумената на основу јавног конкурса, расподјелу мјеста и усељавање ученика врши комисија дома, коју именује директор дома.

Кандидат може поднијети приговор комисији на ранг-листу у року од осам дана од дана њеног објављивања на огласној табли или интернет страници дома, а комисија је дужна да у року од осам дана одлучи о поднесеним приговорима, након чега доноси коначну ранг-листу кандидата за смјештај у дому.

Рјешење о праву на смјештај у дому доноси директор дома на основу коначне ранг-листе.

Кандидат који је незадовољан рјешењем може се жалити управном одбору дома у року од осам дана од дана пријема рјешења.

Одлука управног одбора је коначна и против те одлуке није дозвољена жалба, али се може покренути поступак код надлежног суда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана