За секторске адаптације на климатске промјене стратегије 2,4 милиона долара

Срна
За секторске адаптације на климатске промјене стратегије 2,4 милиона долара

Бањалука - Зелени климатски фонд одобрио је у наредне три године 2,4 милиона долара бесповратних средстава за израду секторских стратегија адаптације на климатске промјене, истакли су данас у Бањалуци представници УНДП-а у разговору са министром за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренком Голић.

Регионални технички савјетник УНДП-а са сједиштем у Истанбулу Наталија Олофинскаја рекла је и да је одобравање бесповратних средстава од Зеленог климатског фонда за још један пројекат, осим средстава која су додијељена за пројекат енергетске ефикасности 2017. године, велики успјех и резултат добре сарадње Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске и УНДП-а.


Голићева је навела да су екстремни климатски догађаји, попут поплава и суша све чешћи у Републици Српској и БиХ, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Она је подсјетила да је само у посљедњих 10 година забиљежено пет девастирајућих поплава, као и да је посљедња поплава из 2014. године проузроковала на простору цијеле БиХ штету од четири милијарде КМ или 15 одсто бруто домаћег прозвода, и што је најтрагичније - људске жртве.

Голићева каже да је у посљедњих 20 година забиљежено повећање температуре од 0,4-0,8 степени Целзијусових, а до 2030, према климатским моделима, предвиђено је повећање температуре и до степена.

"Промјене температуре носе са собом и промјене распореда падавина, што значи да се убудуће може очекивати чешћа појава екстремних поплавних догађаја. Овим пројектом биће омогућено да ове појаве буду адекватно праћене, те да се на основу правих информација реализују адекватне мјере прилагођавања екстремним поплавама догађајима и смање штете у секторима најосјетљивијим на поплаве, као што су пољопривреда и хидроенергетски сектор", рекла је Голићева.

На састанку је договорено да УНДП и Министарство, као контакт институција за Оквирну конвенцију УН о климатским промјенама за БиХ, заједнички раде на припреми још једног пројектног приједлога, који ће се односити на унапређење отпорности на екстремне догађаје проузроковане климатским промјенама.

Са приједлогом пројекта ће се аплицирати код Зеленог климатског фонда за бесповратна средства у износу од 10 до 15 милиона долара, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана