Za razvoj istraživačkog rada 300.000 maraka

A. J. R.
Za razvoj istraživačkog rada 300.000 maraka

Banjaluka - Ministarstvo nauke i tehnologije RS objavilo je juče konkurse za sufinansiranje naučnoistraživačkog rada u Srpskoj, za šta je predviđeno 300.000 KM.

Pozivi su otvoreni do 31. oktobra, a ministar nauke i tehnologije RS Alen Šeranić ističe da je riječ o konkursima koji se odnose na unapređenje naučnoistraživačkog rada i međunarodne naučne saradnje.

- Konkursi se odnose na sufinansiranje troškova istraživača Srpske na naučnim skupovima u inostranstvu, zatim na sufinansiranje troškova stranih predavača po pozivu koji dolaze na naučne skupove u Srpsku, te za sufinansiranje učešća u naučnoistraživačkim programima Evropske unije - rekao je Šeranić.

On je naveo da resorno ministarstvo na ovaj način želi da podstakne naučnoistraživačke organizacije i sufinansira troškove u vezi sa pripremama projekata Evropske komisije u oblasti naučnoistraživačkog rada ili za sufinansiranje određenih aktivnosti projekata koji budu prihvaćeni.

Šeranić je rekao da ovim aktivnostima Ministarstvo prati realizaciju Strategije naučnog i tehnološkog razvoja RS za period 2017-2021. godine “Znanje za razvoj”.

Prema njegovim riječima jedan od ciljeva strategije je nacionalizacija nauke u Srpskoj putem dolazaka eminentnih naučnih radnika u RS i razmjene iskustava i praksi. Dodao je da je cilj i odlazak naučnog kadra u inostranstvo, te naveo da je u Srpskoj registrovano oko 90 naučnoistraživačkih organizacija, odnosno 1.125 naučnih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana