За пут Фоча-Шћепан поље потребно од 69 до 71 милион евра

Срна
За пут Фоча-Шћепан поље потребно од 69 до 71 милион евра

Сарајево - Министар комуникација и транспорта БиХ Исмир Јуско изјавио је данас да би цијена реализације пројекта изградње пута Фоча-Шћепан Поље у дужини од 21 километра требало да износи од 69 до 71 милион евра.

Јуско је, након састанка са предсједавајућим Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташом Кошарацем и начелником опшине Фоча Радисавом Машићем, рекао да је прије два мјесеца разговарао са министром саобраћаја и поморства Црне Горе Османом Нурковићем и да му је он изнио приједлог да се заједно крене у пројекат спајања БиХ и Црне Горе на Шћепан Пољу.


"На истом састанку добио сам одговор да је Црна Гора потпуно спремна да иде према БиХ и да се то исто очекује и са наше стране. Имао сам неколико састанака са представницима Републике Српске и парламентарцима из Републике Српске и добили смо пуну подршку", рекао је Јуско новинарима у Сарајеву.

Он је појаснио да Министарство комуникација и транспорта БиХ ради на припреми споразума о изградњи моста на ријеци Тари и да су колегама из Црне Горе предложене три солуције, истакавши да је црногорска страна одабрала која би то солуција требало да буде, те да се у најскорије вријеме очекује одговор из Црне Горе, након чега ће бити потписан споразум.

Јуско је увјерен да ће овај пројекат бити реализован, попут Градишке и Унскосанске пруге, јер нема ниједну препреку.

Према његовим ријечима, 6. децембра биће одржана прва сједница Транспортне заједнице у Бриселу на којој ће бити представљени сви ови пројекти.

"Европски комесар за транспорт Виолета Булц је и раније подржавала ове пројекте и имамо разлога за оптимизам и да тражимо средства од њих да помогну у реализацији. Финансирање моста Црна Гора плаћа у свом дијелу, а БиХ свој дио", истакао је Јуско и додао да се нада да ће у Бриселу имати позитивних вијести за реализацију овог пројекта.

Он је констатовао да подршку пројекту дају и Република Српска и БиХ, али и локална заједница.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац рекао је да је данашњи састанак један добар примјер када локална власт у Фочи манифестује изузетан степен одговорности према локалној заједници.

"Видљиво је да локална власт у Фочи има амбицију да се бави развојним програмима, а видљиво је и да има висок степен разумијевања Министарства саобраћаја и комуникација БиХ, које је у коначној одлуци артикулисало ставове Министарства саобраћаја и веза Републике Српске. То је изузетно добар примјер када постоји једна врста координације свих нивоа власти да би одређени развојни пројекти били реализовани", навео је Кошарац.

Он сматра да има довољно оптимизма у Министарству комуникација и транспорта БиХ и Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, али и преданости локалних власти у Фочи да овај посао буде урађен.

Кошарац је напоменуо да Фоча, уз рафтинг Таром и Национални парк "Тјентиште", представља једну од туристичких дестинација.

Начелник општине Фоча Радисав Машић рекао је да се пут Шћепан Поље-Фоча налази у јако лошем стању, јер у њега није улагано више од 20 година, нагласивши да тај пут представља најкраћу путну везу између Подгорице и Сарајева.

Према његовим ријечима, тај пут за Фочу представља велики привредни капацитет, пошто преко њега у једној сезони прође више од 30.000 туриста, али да се због лошег одржавања на њему догодио велики број саобраћајних несрећа са смртним исходом.

Он је додао да су Јуска упознали и о новој саобрајћаници која је направљена и која ће омогућити да рафтери који долазе на рафтинг у Фочу не морају више да прелазе у Црну Гору како би се спуштали, тако да ће то додатно унаприједити рафтинг туризам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана