За пријемни испит од 60 до 70 марака

Драгана Келеч
За пријемни испит од 60 до 70 марака

БAЊAЛУКA - Матуранти средњих школа у Републици Српској који су ових дана смањили родитељски буџет због прославе матуре и припремне наставе за упис на факултете овог мјесеца морају да рачунају и на трошкове полагања пријемног испита и куповину индекса, што ће их коштати додатних 60 до 70 марака.

Иако ће конкурс са прецизним цијенама административних трошкова и свим обавезама свршених средњошколаца приликом уписа на факултете бити објављен средином овог мјесеца, на већини факултета истичу да би те цијене требало да буду на прошлогодишњем нивоу.

Тако ће и ове године највиши административни трошкови бити за младе који буду жељели да се упишу на Aкадемију умјетности на Универзитету у Бањалуци.

- Будући бруцоши за упис на Aкадемију умјетности треба да припреме 70 марака, а нешто виша цијена пријемног испита код нас у односу на остале факултете је због тога што имамо мање студената него остале високошколске установе - истакли су у студентској служби Aкадемије умјетности у Бањалуци.

На Aрхитектонско-грађевинском факултету Универзитета у Бањалуци трошкови пријемног испита износе 60 марака.

- Сви будући студенти који остваре право на упис на факултет морају да плате и 20 марака за пријаву, уз коју добијају индекс - истакли су на овом факултету.

Свршени средњошколци који одлуче да упишу неки од студијских програма на бањалучком Филолошком факултету мораће да издвоје 60 марака за пријемни испит.

- Наш факултет објавио је и књигу тестова за полагање пријемног испита, која кошта 20 марака, и у њој будући бруцоши могу да добију све потребне информације о пријемном испиту - истакли су на Филолошком факултету.

На јавним високошколским установама у Српској у академској 2011/2012. години на основу одлуке Владе РС моћи ће се уписати 5.341 редован студент, а квалификациони испит требало би да буде 4. јула.

На Универзитету у Бањалуци ове године предвиђен је упис 2.581 студента, док ће на Универзитету у Источном Сарајеву бити уписано 2.430 свршених средњошколаца.

На Богословском факултету у Фочи ове године има мјеста за 150 студената, на Високој медицинској школи у Приједору 120, а на Високој школи хотелијерства и туризма у Требињу 60 студената.

Документи

На факултетима у РС истичу да сви будући студенти за пријаву на конкурс за упис у прву годину студија морају да доставе захтјев за упис у коме је тачно назначен одсјек на који конкуришу, оригинално свједочанство о завршеним разредима средње школе, оригиналну диплому о завршеној средњој школи, извод из матичне књиге рођених, увјерење о држављанству, те друга документа релевантна за утврђивање броја бодова по критеријумима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана