Za posao i dalje traže hrpu papira

Dragana Keleč
Za posao i dalje traže hrpu papira

Banjaluka - Mnoge lokalne zajednice i republički organi prilikom raspisivanja konkursa za posao od kandidata i dalje zahtijevaju gomilu dokumentacije iako je prije mjesec na snagu stupila uredba Vlade RS da te procedure budu pojednostavljene, a troškovi smanjeni.

Dopune Uredbe o kategorijama, zvanjima i uslovima za obavljanje poslova službenika u jedinicama lokalne samouprave i izmjene Uredbe o jedinstvenim pravilima i proceduri javne konkurencije za zapošljavanje namještenika stupile su na snagu 25. marta. Stupanjem na snagu tih uredbi kandidati za posao treba da snose samo troškove kopiranja dokumentacije, ali ne i ovjere, a da na jedinstvenom formularu potpisuju izjavu o nekažnjavanju i time garantuju da ispunjavaju i druge uslove konkursa. Oni koji prođu konkursnu proceduru imaju rok od sedam dana za dostavljanje originalnih dokumenata i potvrda.

Praksa je, međutim, potpuno drugačija i dovoljno je pogledati bilo koji konkurs za posao i uvjeriti se da se od kandidata još traži hrpa ovjerenih dokumenata i uvjerenja.

Ministar uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić kaže da je pojedincima očigledno potrebno više vremena da krenu sa primjenom donesenih uredbi i pozvala sve da poštuju nova pravila.

- Apelujemo na sve koji raspisuju konkurse za poslove u javnoj upravi i lokalnoj samoupravi da poštuju donesene uredbe kako bi olakšali građanima procedure i smanjili troškove pri apliciranju na radna mjesta - naglasila je Rešićeva.

U Zavodu za zapošljavanje RS, koji objavljuje gotovo sve konkurse za poslove u javnoj upravi, kažu da nemaju zakonske nadležnosti i da ne mogu uticati na poslodavca koju dokumentaciju će tražiti prilikom objavljivanja javnog oglasa ili konkursa.

- U okviru naših nadležnosti je samo da posredujemo između poslodavca i nezaposlenih te da objavimo oglas ili konkurs ako nam to poslodavac zahtijeva - rekli su u Zavodu za zapošljavanje.

 

Nezaposleni

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS na kraju marta bile su prijavljene 142.804 osobe.

- Nezaposlenima mnogo znače jednostavnije procedure i manji troškovi prilikom apliciranja za posao, jer su česti slučajevi da kandidati ne prođu na desetinama konkursa - kazala je Banjalučanka Marija J, koja već dvije godine kao diplomirani ekonomista čeka na zaposlenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana