Za obnovu kuća 101 milion evra

Marina Čigoja
Za obnovu kuća 101 milion evra

Banjaluka - Vlada RS prihvatila je juče donatorski program vrijedan 101,1 milion evra u kojem glavninu novca za Regionalni program stambenog zbrinjavanja obezbjeđuje Razvojna banka Savjeta Evrope, a do kraja godine trebalo bi da budu obnovljene i prve kuće.

Iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS je saopšteno da 85,9 miliona evra čine donatorska sredstva, dok je 15,2 miliona učešće domaćih institucija kroz nefinansijske i finansijske doprinose.

Donatorskim sredstvima planirana je pomoć za oko 5.400 porodica u BiH, i to 1.800 Srba, 1.800 Hrvata i 1.800 Bošnjaka, od čega će se na području RS obnoviti i izgraditi 4.200 stanova i to 1.200 za Srbe, 1.800 za Hrvate i 1.200 za Bošnjake.

- Program će biti realizovan u periodu od četiri godine, u više pojedinačnih potprojekata, a u skladu sa rasPoloživim donatorskim sredstvima - ističe se u saopštenju.

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica RS Drago Vuleta istakao je da će do kraja septembra biti raspisan javni poziv za nabavku građevinskog materijala i za projektovanje. Cilj programa je trajno stambeno zbrinjavanje izbjeglica i raseljenih lica. Vuleta je istakao da su konačno ispunjeni svi uslovi i obezbijeđena grant sredstva za prva dva potprojekta vrijedna oko 17 miliona evra.

- Do kraja septembra biće raspisana javna nabavka za građevinski materijal i projektovanje. U prvom potprojektu treba da se radi 170, a u drugom 780 kuća u BiH. Ta dva talasa uglavnom se odnose na izbjeglice iz BiH koje su u regionu - istakao je Vuleta i dodao da se tu uglavnom radi o obnovi kuća u svrhu povratka i završetku kuća za 50 porodica izbjeglih iz Hrvatske koje su ovdje već počele gradnju.

On je istakao da je za treći talas, za čije je odobravanje uslov početak prvog potprojekta, predat zahtjev i da se u njemu radi o stanogradnji, gdje će biti riješeno stambeno pitanje za 900 porodica.

- Očekujemo da Upravni odbor Razvojne banke Savjeta Evrope početkom novembra odobri predložene parametre - naglasio je on i dodao da će u narednom periodu biti pokrenuti novi potprojekti kako bi se riješilo stambeno pitanje svih 5.400 porodica.

Vlada RS dala je juče saglasnost Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica za utrošak 190.000 maraka. Od tog iznosa za finansiranje povratka u RS biće izdvojeno 80.000, za finansiranje povratka u FBiH 60.000, a za rješavanje problema interno raseljenih lica 50.000 maraka.

Odluke

Vlada je prihvatila i informaciju o zahtjevima za sufinansiranje projekata Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS i dala saglasnost za njihovu realizaciju. Ovom odlukom Fondu je data saglasnost da sa 430.000 KM podrži nekoliko projekata.

Usvojen je i izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova u prvih šest mjeseci ove godine i Uredba o službenoj policijskoj legitimaciji i policijskoj znački.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana