За обнову кућа 101 милион евра

Марина Чигоја
За обнову кућа 101 милион евра

Бањалука - Влада РС прихватила је јуче донаторски програм вриједан 101,1 милион евра у којем главнину новца за Регионални програм стамбеног збрињавања обезбјеђује Развојна банка Савјета Европе, а до краја године требало би да буду обновљене и прве куће.

Из Бироа за односе с јавношћу Владе РС је саопштено да 85,9 милиона евра чине донаторска средства, док је 15,2 милиона учешће домаћих институција кроз нефинансијске и финансијске доприносе.

Донаторским средствима планирана је помоћ за око 5.400 породица у БиХ, и то 1.800 Срба, 1.800 Хрвата и 1.800 Бошњака, од чега ће се на подручју РС обновити и изградити 4.200 станова и то 1.200 за Србе, 1.800 за Хрвате и 1.200 за Бошњаке.

- Програм ће бити реализован у периоду од четири године, у више појединачних потпројеката, а у складу са расПоложивим донаторским средствима - истиче се у саопштењу.

Помоћник министра за избјеглице и расељена лица РС Драго Вулета истакао је да ће до краја септембра бити расписан јавни позив за набавку грађевинског материјала и за пројектовање. Циљ програма је трајно стамбено збрињавање избјеглица и расељених лица. Вулета је истакао да су коначно испуњени сви услови и обезбијеђена грант средства за прва два потпројекта вриједна око 17 милиона евра.

- До краја септембра биће расписана јавна набавка за грађевински материјал и пројектовање. У првом потпројекту треба да се ради 170, а у другом 780 кућа у БиХ. Та два таласа углавном се односе на избјеглице из БиХ које су у региону - истакао је Вулета и додао да се ту углавном ради о обнови кућа у сврху повратка и завршетку кућа за 50 породица избјеглих из Хрватске које су овдје већ почеле градњу.

Он је истакао да је за трећи талас, за чије је одобравање услов почетак првог потпројекта, предат захтјев и да се у њему ради о станоградњи, гдје ће бити ријешено стамбено питање за 900 породица.

- Очекујемо да Управни одбор Развојне банке Савјета Европе почетком новембра одобри предложене параметре - нагласио је он и додао да ће у наредном периоду бити покренути нови потпројекти како би се ријешило стамбено питање свих 5.400 породица.

Влада РС дала је јуче сагласност Министарству за избјеглице и расељена лица за утрошак 190.000 марака. Од тог износа за финансирање повратка у РС биће издвојено 80.000, за финансирање повратка у ФБиХ 60.000, а за рјешавање проблема интерно расељених лица 50.000 марака.

Одлуке

Влада је прихватила и информацију о захтјевима за суфинансирање пројеката Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС и дала сагласност за њихову реализацију. Овом одлуком Фонду је дата сагласност да са 430.000 КМ подржи неколико пројеката.

Усвојен је и извјештај о раду Министарства унутрашњих послова у првих шест мјесеци ове године и Уредба о службеној полицијској легитимацији и полицијској значки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана