Za novi sjaj studenjaka 2,5 miliona KM

Danijela Stokanić
Za novi sjaj studenjaka 2,5 miliona KM

Banjaluka - Vlada RS zadužila je Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija da obezbijede 2,56 miliona maraka, bez PDV-a, za sanaciju paviljona Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci koji su oštećeni u olujnom nevremenu sredinom decembra prošle godine.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici zadužila ova ministarstva da obezbijede novac za obnovu paviljona jedan sa restoranom, te paviljona dva i spoljašnje uređenje studenjaka.

Zaduženja je dobilo i rukovodstvo Studentskog centra, od kojih se traži da sprovedu postupak naplate štete po osnovu osiguranja imovine, te da i taj novac iskoriste za sanaciju objekata.

- Rukovodstvo centra je dužno da sprovede i postupak legalizacije prva dva paviljona, a pomenuta ministarstva da sprovedu postupak nabavke putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, uvažavajući krajnju hitnost postupanja - saopšteno je iz Vlade RS.

Republička direkcija za obnovu i izgradnju, kako je navedeno u saopštenju, treba da obezbijedi potrebnu dokumentaciju sa predmjerom i predračunom radova.

Predsjednik Upravnog odbora Studentskog centra "Nikola Tesla" Jasminka Buzaković istakla je da će se članovi UO sastati u ponedjeljak nakon čega će moći iznijeti više detalja.

- S obzirom na to da su se nadležni, kada su procjenjivali vrijednost radova na paviljonima, vodili određenim parametrima, pretpostavljam da će taj novac biti dovoljan za rekonstrukciju prva dva paviljona - kazala je Buzakovićeva i dodala da se nada da će radovi uskoro početi.

Studenti kažu da jedva čekaju da sanacija krene, jer im je, kako navode, dosadilo sobu dijeliti sa mnogo cimera, kao i seljakati se od sobe do sobe.

Olujni vjetar je 11. i 12. decembra prošle godine odnio krovove sa prva tri studentska paviljona, a potom je pala kiša koja je pričinila dodatnu štetu zbog čega su ovi  objekti postali neuslovni za stanovanje. Ubrzo je osposobljen treći paviljon i dio prvog, a studenti koji se nisu mogli vratiti u svoje sobe raspoređeni su u sobama ostalih objekata u koje su ubačeni dodatni kreveti.

Konfučijev institut

Vlada RS će za podršku radu Konfučijevog instituta koji je otvoren u nedjelju na Univerzitetu u Banjaluci, obezbijediti 200.000 KM. Osim učenja kineskog jezika, budući akademci ali i nastavno osoblje u okviru Konfučijevog instituta imaće priliku i da slušaju predavanja iz kulinarstva, kaligrafije, tradicionalnog slikarstva i borilačke vještine taiđi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana