Za neispravno pakovanje kazna i do 15.000 KM

M. L.
Za neispravno pakovanje kazna i do 15.000 KM

Banjaluka - Proizvođači u RS koji u narednom periodu ne budu vodili računa o dizajniranju i zdravstvenoj ispravnosti ambalaže, ali i pravilnom odlaganju ambalažnog otpada mogli bi za kaznu iskeširati i do 15.000 maraka.

Predviđeno je to prijedlogom uredbe Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom.

Uredbom se zabranjuje proizvođaču ili uvozniku da proizvodi i pušta na tržište ambalažu sa povećanim udjelom olova i drugih štetnih supstanci. Propisano je i da se ambalaža klasifikuje i označava prema materijalu korišćenom u proizvodnji, tako da se olakša prikupljanje, ponovna upotreba i obnova ambalaže. Dokumentom je predviđeno i da proizvođač, uvoznik, paker, punilac i trgovac na veliko obezbjeđuju propisano upravljanje ambalažnim otpadom. 

- Cilj donošenja ove uredbe je da se kroz detaljnije uređenje upravljanja otpadom obezbijedi očuvanje prirodnih resursa, zaštita životne sredine i zdravlja ljudi, razvoj savremenih tehnologija proizvodnje ambalaže, uspostavljanje optimalnog sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom, kao i funkcionisanje tržišta na teritoriji RS - naveli su iz ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana