Za loš rad odgovaraće direktori i osnivači

Dragana Keleč
Za loš rad odgovaraće direktori i osnivači

Banjaluka - Cilj reformi u zdravstvenom sektoru RS jeste da svaki osnivač ustanove i njen rukovodilac snose punu odgovornost za poslovanje, a da se pri tome ne umanjuje kvalitet usluge osiguranika, navedeno je u Ekonomskoj politici RS za 2015. godinu.

- Jasno je da Fond zdravstvenog osiguranja samo "kupuje" usluge od domova zdravlja, čiji su osnivači i upravljači jedinice lokalne samouprave, te da odgovornost za neracionalno zapošljavanje moraju da snose jedinice lokalne samouprave - istaknuto je u Ekonomskoj politici.

Takođe, kada je riječ o bolničkom sektoru, resorno ministarstvo će preduzeti aktivniju ulogu u kontroli njihovog rada, dajući saglasnost na zapošljavanje samo onoliko kadra u bolnicama kolike su potrebe stanovništva koje živi na teritoriji kojoj bolnica gravitira.

- Direktori bolnica moraće da postanu svjesni da sredstva mogu da dobiju samo u onolikom iznosu koliko su usluga izvršili, ne prebacujući teret na druge ustanove - navodi se u Ekonomskoj politici RS.

Da bi otpočele reforme u zdravstvu, potrebno je da prvo budu analizirane obaveze zdravstvenih ustanova i predložen način njihovog rješavanja, da bi omogućili sprovođenje daljih reformi. Potrebno je restrukturirati kreditna zaduženja zdravstvenih ustanova, reprogramirati dospjele obaveze gdje je to moguće, uskladiti broj radnika i saradnika sa standardima i normativima u zdravstvu.

- Neophodno je smanjiti broj nemedicinskog kadra, pojačati kontrolu i upravljanje troškovima, preduzeti mjere racionalizacije i štednje u svim zdravstvenim ustanovama i na svim nivoima - stoji u Ekonomskoj politici.

Vlada Srpske u prvih 60 dana trebalo bi da donese odluku o broju zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, precizirajući jasno broj medicinskog i nemedicinskog osoblja po svakoj ustanovi. Nakon toga, Fond zdravstvenog osiguranja će preduzeti dodatne aktivnosti na usavršavanju modela ugovaranja i plaćanja, te daljem razvoju indikatora za ocjenu efikasnosti rada zdravstvenih ustanova.

Posebna pažnja biće posvećena uvođenju trezorskog sistema poslovanja, da bi se omogućila bolja kontrola trošenja sredstava. Na taj način bolnički sektor će biti uveden u trezorski sistem preko resornog ministarstva, dok će domovi zdravlja biti uvezani preko trezora jedinica lokalne samouprave, da bi svaki nivo vlasti preuzeo punu odgovornost za fiskalnu održivost sistema kojim upravlja.

Direktor bolnice u Prijedoru Mirko Sovilj smatra da je odgovornost rukovodioca zdravstvenih ustanova i do sada bila naglašena. On se složio i da treba da finansiranje ide po sistemu koliko se usluga izvrši, što je i do sada bio slučaj, ali da je osnovni problem to što ovakav vid plaćanja nije bio poštovan onako kako je to predviđeno po DG - sistemu (dijagnostičkim grupama).

- Očekujemo da će biti preduzete aktivnije mjere i reforme koje će riješiti mnoge probleme koji postoje u zdravstvu - istakao je Sovilj.

Akcizama do više novca

S ciljem obezbjeđenja dodatnih sredstava za finansiranje zdravstvene zaštite, Vlada RS dala je podršku na izdvajanja dijela sredstava iz akciza na duvan i alkohol.

- Na tome će se insistirati i u ovoj godini, jer je donošenje navedenih zakonskih rješenja u nadležnosti zajedničkih institucija BiH - stoji u dokumentu Ekonomske politike.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana