Za lične invalidnine dva miliona KM

Svjetlana Đuričić
Za lične invalidnine dva miliona KM

Banjaluka - Vlada Srpske odobrila je dva miliona KM za isplatu ličnih invalidnina, a oko 3.200 lica sa najtežim invaliditetom mjesečno će dobijati 100 maraka.

Pomoćnica ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Branka Sladojević kaže da je Ministarstvo finansija odobrilo dva miliona KM za invalidnine, te da se odluka odnosi na period do kraja godine.

- Odluku donosi Vlada RS jednom godišnje ili do donošenja izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti RS. Do početka 2019. trebalo da imamo ili novi zakon ili novu odluku. Još nema jedinstvenog registra lica sa invaliditetom, ali okvirno se radi o 3.200 korisnika - naglasila je Sladojevićeva.

Ona je dodala da oni koji ispunjavaju uslove, već mogu da podnesu zahtjev, a zahtjev će biti riješen u roku od 30 dana.

- Ko ima spremnu dokumentaciju i rješenje Fonda PIO o tjelesnom oštećenju, može odmah da podnese zahtjev, a pravo mu teče od jula. Očekujem da bi prve isplate mogle biti oko 20. avgusta - pojasnila je Sladojevićeva.

Sekretar Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima RS Gospava Rađen-Rodić je uvjerena da će se do kraja godine ovo pravo naći u Zakonu o socijalnoj zaštiti.

- Pratićemo njegovu primjenu i vidjeti da li možemo ići u pravcu povećanja pojedinačnog iznosa ili obuhvata broja korisnika. Pojedinačni iznos jeste mali, ali i to je za početak dovoljno - kaže Rađen Rodić.

Predsjednik Saveza slijepih RS Branko Suzić je rekao da, prema gruboj procjeni, pravo na ličnu invalidninu može da ostvari oko 300 slijepih osoba.

- To će procjenjivati komisija pri Fondu PIO. Odluka je stupila na snagu i od brzine rada komisija i centara za socijalni rad zavisi kad će biti izdata rješenja - kaže Suzić.

Miroslav Stanović, čiji je sin lice u stanju mentalne retardacije, rekao je da je ovo pravo nasušna potreba za lica sa invaliditetom.

  • U zemljama okruženja pravo na lične invalidnine odavno postoji - kaže Stanović, koji je predsjednik Upravnog odbora Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama grada Banjaluka.

Uslovi

Odlukom o odobrenju plasmana sredstava za unapređenje položaja lica sa invaliditetom naknadom za ličnu invalidninu, koja je objavljena u “Službenom glasniku RS”, predviđeni su uslovi za ostvarivanje ovog prava. Kako se navodi, ličnu invalidninu mogu dobiti lica sa tjelesnim oštećenjem od 80 do 100 odsto, sa prebivalištem u RS, koji zavise od pomoći i njege drugog lica. Jedan od uslova je i da je oštećenje ili oboljenje nastalo u razvojnom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana