За куповину плина потребан матични број и гаранција да се неће сипати у ауто

  За куповину плина потребан матични број и гаранција да се неће сипати у ауто 05.02.2018 10:39 | klix.ba

Сарајево - Закон о акцизама и правилник о измјенама и допунама Закона о акцизама у Босни и Херцеговини, који су почели с примјеном 1. фебруара, створили су огромне проблеме увозницима и дистрибутерима пропан-бутана и аутоплина.

Цистерне су данима на терминалима, а многи дистрибутери не желе продавати плин јер се боје да ће прекршити закон.

Наиме, како би продали плин који ће потрошач користити за, на примјер, гријање или кување, увознику или дистрибутеру се на терет ставља потенцијална кривична одговорност ако купац плин искористи за покретање возила.

''Закон је одредио да се од 1. фебруара приликом увоза пропан-бутана, који се на тржишту планира продавати за опскрбу моторних возила, плаћа трошарина у износу од 0,40 КМ по килограму. То не би било спорно да пратећи правилник није одредио да се приликом увоза пропан-бутана који није намијењен продаји за опскрбу моторних возила мора попунити изјава којом увозник под пуном кривичном и материјалном одговорношћу изјављује да ће тако увезен пропан-бутан, необрађен, ослобођен акцизе, продавати искључиво корисницима који тај плин неће користити у возилима'', изјавио је за "klix.ba" извршни директор ГТГ Плин Емир Бербић те додао да они не могу знати шта ће крајњи корисници радити с пропан-бутаном.


Због те ставке, увозници су ограничени јер увезени плин у цистернама не могу продавати компанијама које се баве пуњењем пропан-бутана у боце.

''Увозник је ограничен и плин напунити у боце у својој пунионици те га продавати на бензинским пумпама које би вршиле даљњу дистрибуцију. Тиме је овај закон увозницима пропан-бутана онемогућио слободну трговину те поједине трговце и потрошаче ставио у неравноправан положај. С друге стране, закон, а ни правилник нису се прецизно одредили према појму 'крајњи корисник', што отвара простор за манипулације. Јесу ли то и правне особе које плин користе за обављање основе дјелатности (трговина плина на мало) или само потрошачи који на неки начин врше утрошак, односно сагоријевање плина, остаје нејасно", додао је Бербић.

Правилником је одређено и то да је терет доказивања утрошка плина на увознику, чиме би увозник требало да одреди за шта ће купац користити пропан-бутан. Међутим, највећи проблем је легитимација грађана приликом дистрибуције пропан-бутана у боцама.

''Дистрибутери пропан-бутана у боцама сада морају легитимирати купце. Сходно наведеном правилнику, обвеза обавезника индитекрних пореза је водити евиденцију о промету текућег нафтног плина који није намијењен за возила, а то подразумијева узимање личних података од физичких особа у малопродајним складиштима у облику имена, презимена, мјеста и адресе купца, ЈМБГ-а, регистрацијске ознаке возила, отпреме и друго, што је у изравној колизији са Законом о заштити личних података'', објашњава Бербић.

Дистрибутери најављују да су то само неки од проблема који су настали у два дана, али да ће викенд донијети додатне проблеме и потешкоће у пословању дистрибутера пропан-бутана.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица