Za koru hljeba nose glavu u torbi

Milijana Latinović
Za koru hljeba nose glavu u torbi

Banjaluka - Crna statistika na radnim mjestima u Srpskoj nastavljena je i u ovoj godini o čemu svjedoči podatak da su za šest mjeseci poginula četiri radnika, što je duplo više u odnosu na isti period lani.

Prema podacima Inspektorata RS dvojica nastradalih bili su zaposleni u sektoru građevinarstva, a po jedan u oblasti elektroprivrede te šumarstva i drvne industrije, koje su godinama već okarakterisane kao najrizičnije djelatnosti u kojima radnici koru hljeba zarađuju radeći za minimalne plate. 

Broj nastradalih na radnom mjestu ne čudi, ako se u obzir uzme činjenica da je od 1.313 poslodavaca koji su u prvom polugodištu ove godine došli pod lupu inspektora gotovo kod svakog drugog utvrđeni propusti u oblasti zaštite na radu.

- Poslodavcima je izrečeno 448 upravnih mjera radi otklanjanja nedostataka, dok su zbog počinjenih prekršaja izrečene kazne u vrijednosti od 145.400 maraka - naveli su u Inspektoratu RS. Crni niz nastavljen je i nakon juna, kada su život na gradilištu u Banjaluci izgubila dva radnika, a prije dva dana nastradao je i radnik na bazenu u Laktašima.

Predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno komunalne djelatnosti RS Dragana Vrabičić kaže da je sve veći broj poginulih radnika u građevinarstvu posljedica nesprovođenja mjera zaštite na radu.

- Skele na gradilištima nisu obezbijeđene, nema zaštitnih mreža, pa ne čudi što ljudi stradaju. Veliki problem je i to što građevinci rade po cijeli dan na visokim temperaturama, umorni su i iscrpljeni, opada im koncentracija i dolazi do nesreće. Veliku odgovornost snose poslodavci, a i inspekcija rada bi trebalo da pojača kontrole i kažnjava one koji ne sprovode mjere zaštite na radu - rekla je Vrabičićeva.

Predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira RS Vlado Pavlović kaže da šumarstvo prednjači među potencijalno opasnim zanimanjima.

- Loši uslovi rada, nedovoljno obučeni radnici, rad na crno i nedostatak radne snage neki su od razloga zbog kojih se dešavaju nesreće na radnom mjestu. Dužina radnog vremena je takođe značajan faktor, jer se radi i po 12 sati dnevno - rekao je Pavlović.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže da je život najvredniji i da treba sve učiniti da nesreća na radnom mjestu bude što manje.

- Zakon o zaštiti na radu je nakaradan i mislim da ga treba u potpunosti promijeniti, jer se bavi nekim formalnostima koje ničemu ne služe a samo izazivaju troškove. Tamo gdje su radnici zaista ugroženi na radnom mjestu, mjere zaštite su neadekvatne - rekao je Škrebić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana