Za katedrom i sa 70 godina?

Dragana Keleč
Za katedrom i sa 70 godina?

Banjaluka - Univerzitetski profesori u Srpskoj umjesto sa 68 uskoro bi u penziju mogli da idu sa 70 godina, što bi, kako “bruji” u akademskoj zajednici, trebalo regulisati novim zakonom o visokom obrazovanju RS.

Ova vijest je, kako saznaje “Glas Srpske”, žestoko podijelila mišljenja u akademskoj zajednici, gdje su jedni za donošenje takve zakonske odredbe, a drugi kategorično protiv. Najveće nezadovoljstvo zavladalo je među studentima, koji ističu da neće dozvoliti da im profesori sa 70 godina drže nastavu, dok mnogi mladi školovani ljudi čekaju na zaposlenje.

Predsjednik Unije studenata RS Borivoj Obradović je istakao da su na sjednici Unije studenata u Istočnom Sarajevu donijeli i zaključak kojim su izričito protiv pomjeranja starosne granice profesora za penzionisanje i koji će idućih dana uputiti resornom ministarstvu.

- Studenti će se zalagati da se zakonom vrati granica od 65 godina za odlazak penziju, kao što je u cijelom regionu. Nedopustivo je da mnogi profesori u Srbiji odu u penziju i onda dolaze na naše fakultete i drže nastavu - istakao je Obradović.

I rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić kaže da se u akademskoj zajednici već uveliko priča o pomjeranju starosne granice za odlazak u penziju, čime on i nije pretjerano oduševljen, jer smatra da u svim profesijama radnici sa isto godina treba da budu penzionisani.

- Zakon bi trebalo da bude isti za sve i ne vidim zašto bi se izuzetak pravio kada su u pitanju univerzitetski profesori - kazao je Stanić.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS rekli su da u ovom momentu ne mogu da preciziraju šta će se, kako kažu, striktno naći u zakonu o visokom obrazovanju RS.

Smjernice za razvoj visokog obrazovanja, kako su istakli u resornom ministarstvu, biće precizirane strategijom razvoja obrazovanja RS za period od 2015. do 2020. godine. Ova strategija u formi nacrta trebalo bi da se nađe pred poslanicima Narodne skupštine u junu, a u formi prijedloga u septembru ove godine. Nakon usvajanja strategije planirano je donošenje novog zakona o visokom obrazovanju.

- Kako je donošenje zakona planirano za posljednji kvartal godine, ne možemo u ovom momentu da preciziramo šta će njime biti striktno definisano - naglasili su u Ministarstvu.

Kreiranje zakona

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS istakli su da će u proces kreiranja novog zakona o visokom obrazovanju, pored Ministarstva biti uključeni svi zainteresovani akteri.

- U kreiranju zakona moći će da učestvuje akademska zajednica i predstavnici studenata, da bismo dobili zakon kojim će biti unaprijeđen kvalitet visokog obrazovanja - naglasili su u ovom ministarstvu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana