Za jači agrar 171 milion

Milijana Latinović
Za jači agrar 171 milion

Banjaluka - U Srpskoj je u toku realizacija devet projekata u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, vrijednosti oko 171 milion KM, rekli su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Od ovog iznosa, na poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu odnosi se oko 107 miliona, dok su 64 miliona namijenjena za rekonstrukciju i rehabilitaciju putne infrastrukture, te nabavku robe i opreme oštećene usljed poplava.

- Do sada je realizovano 58 miliona ili 33,6 odsto, od toga u prošloj godini 26,9 miliona KM - rekao je portparol Ministarstva Aleksandar Macanović.

Dodao je da je lani najviše novca uloženo u "Hitni projekat oporavka od poplava", odnosno 22,5 miliona maraka, koji se finansira kreditom Međunarodne asocijacije za razvoj Svjetske banke (IDA). Projekte realizuje Ministarstvo putem Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata. Direktor Jedinice Radenko Jeftić kaže da je Jedinica lani bila angažovana na osam projekata, dok je jedan u pripremi.

- Projekti se finansiraju iz kredita Svjetske banke, Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), budžeta RS, lokalnih zajednica, stranih donacija te doprinosa krajnjih korisnika. Prema planu realizacije rok za završetak radova je 2020. godina - kazao je Jeftić.

On ističe da je u ovoj godini planiran i završetak sanacije unskog nasipa u zoni Kozarske Dubice i to rekonstrukcija kejskog zida u dužini od 550 metara i sanacija nasipa dugog 3.400 metara. Planirana je i izrada tehničke dokumentacije za Projekat uređenja rijeke Vrbanje u banjalučkom naselju Česma, te tehničke dokumentacije za obnovu kritičnih dionica korita rijeka Ukrine i Vijake, kao i za sanaciju brane na akumulaciji Drenova u opštini Prnjavor.

- U toku je priprema tehničke dokumentacije za gradnju sistema za navodnjavanje na lokacijama u Bratuncu, Ljubinju i Maglajanima, te spojnog kanala Vrbas - Osorna, kao i prikupljanje podataka za potencijalne nove lokacije, kao što su Potkozarje i Trebinjsko polje - rekao je Jeftić.

Dodaje da neki od projekata imaju razvojni karakter, dok je kod drugih naglašena socijalna komponenta.

Infrastruktura

Aleksandar Macanović kaže da je u oblasti infrastrukture planirana rehabilitacija i sanacija puteva, mostova, kanalizacije i klizišta, a vrijednost projekata je sedam miliona KM.

- Planirana je i nabavka opreme za potrebe Civilne zaštite i Ministarstva unutrašnjih poslova, zatim završetak rehabilitacije Kazneno-popravnog zavoda u Doboju, izrada glavnog projekta za Policijsku stanicu u Doboju, te završetak sanacije četiri putna pravca procijenjene vrijednosti od sedam miliona KM - rekao je Macanović. Dodaje da je u toku i izrada tehničke dokumentacije za tri putna pravca i izbor izvođača radova, procijenjene vrijednosti oko 5,67 miliona KM.

Projekti

Hitni projekat oporavka od poplava

Razvoj navodnjavanja

Poljoprivreda i ruralni razvoj

Održivo upravljanje šumama i krajolikom

Poboljšanje životnih uslova na selu

Zaštita od poplava rijeke Drine

Razvoj uzgoja goveda u sistemu krava-tele

Razvoj ruralnog poslovanja

Razvoj ruralne konkurentnosti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana