За јачи аграр 171 милион

Милијана Латиновић
За јачи аграр 171 милион

Бањалука - У Српској је у току реализација девет пројеката у области пољопривреде и руралног развоја, вриједности око 171 милион КМ, рекли су у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Од овог износа, на пољопривреду, шумарство и водопривреду односи се око 107 милиона, док су 64 милиона намијењена за реконструкцију и рехабилитацију путне инфраструктуре, те набавку робе и опреме оштећене усљед поплава.

- До сада је реализовано 58 милиона или 33,6 одсто, од тога у прошлој години 26,9 милиона КМ - рекао је портпарол Министарства Александар Мацановић.

Додао је да је лани највише новца уложено у "Хитни пројекат опоравка од поплава", односно 22,5 милиона марака, који се финансира кредитом Међународне асоцијације за развој Свјетске банке (IDA). Пројекте реализује Министарство путем Јединице за координацију пољопривредних пројеката. Директор Јединице Раденко Јефтић каже да је Јединица лани била ангажована на осам пројеката, док је један у припреми.

- Пројекти се финансирају из кредита Свјетске банке, Међународног фонда за развој пољопривреде (IFAD), буџета РС, локалних заједница, страних донација те доприноса крајњих корисника. Према плану реализације рок за завршетак радова је 2020. година - казао је Јефтић.

Он истиче да је у овој години планиран и завршетак санације унског насипа у зони Козарске Дубице и то реконструкција кејског зида у дужини од 550 метара и санација насипа дугог 3.400 метара. Планирана је и израда техничке документације за Пројекат уређења ријеке Врбање у бањалучком насељу Чесма, те техничке документације за обнову критичних дионица корита ријека Укрине и Вијаке, као и за санацију бране на акумулацији Дренова у општини Прњавор.

- У току је припрема техничке документације за градњу система за наводњавање на локацијама у Братунцу, Љубињу и Маглајанима, те спојног канала Врбас - Осорна, као и прикупљање података за потенцијалне нове локације, као што су Поткозарје и Требињско поље - рекао је Јефтић.

Додаје да неки од пројеката имају развојни карактер, док је код других наглашена социјална компонента.

Инфраструктура

Александар Мацановић каже да је у области инфраструктуре планирана рехабилитација и санација путева, мостова, канализације и клизишта, а вриједност пројеката је седам милиона КМ.

- Планирана је и набавка опреме за потребе Цивилне заштите и Министарства унутрашњих послова, затим завршетак рехабилитације Казнено-поправног завода у Добоју, израда главног пројекта за Полицијску станицу у Добоју, те завршетак санације четири путна правца процијењене вриједности од седам милиона КМ - рекао је Мацановић. Додаје да је у току и израда техничке документације за три путна правца и избор извођача радова, процијењене вриједности око 5,67 милиона КМ.

Пројекти

Хитни пројекат опоравка од поплава

Развој наводњавања

Пољопривреда и рурални развој

Одрживо управљање шумама и крајоликом

Побољшање животних услова на селу

Заштита од поплава ријеке Дрине

Развој узгоја говеда у систему крава-теле

Развој руралног пословања

Развој руралне конкурентности

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана