Za invalidnine obezbijeđena dva miliona KM

A. J. R.
Za invalidnine obezbijeđena dva miliona KM

Banjaluka - Vlada RS obezbijedila je novac za šestomjesečnu isplatu ličnih invalidnina za oko 3.000 lica sa najtežim invaliditetom, a na terenu ne bi trebalo da bude problema u vezi sa implementacijom tog prava.

Istaknuto je to na jučerašnjem sastanku kojem su prisustvovali premijerka Vlade RS Željka Cvijanović, ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, te predstavnici centara za socijalni rad iz Srpske. Cvijanovićeva je rekla da će ovaj vid pomoći biti ostvarivan od 1. jula, te da je to pravo rezultat rada radne grupe koju je formirala Vlada.

- Što se tiče nedoumica i dilema, mogu da kažem da ih nema mnogo. Odlučili smo da ovo pravo bude kao mjera bez ikakvog cenzusa - rekla je Cvijanovićeva i dodala da to pravo neće biti oduzeto licima sa invaliditetom, te da u budućnosti može biti samo finansijski ojačano.

Bogdanić je naveo da će za isplatu invalidnina biti izdvojena dva miliona KM, te da će realizacija ove odluke biti testna prije izmjena Zakona o socijalnoj zaštiti.

- Ovo je osjetljiva materija, ali ćemo u narednom periodu sve posložiti da bi zakon, koji će kasnije biti primjenjivan, bio dobar - rekao je Bogdanić.

V. d. direktora Centra za socijalni rad u Višegradu Dejan Savić kaže da postoji velika zainteresovanost za ovaj vid primanja.

- Riječ je o licima kod kojih je invalidnost nastupila u razvojnom periodu, odnosno do 18 godine - rekao je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana