За инвалиднине обезбијеђена два милиона КМ

А. Ј. Р.
За инвалиднине обезбијеђена два милиона КМ

Бањалука - Влада РС обезбиједила је новац за шестомјесечну исплату личних инвалиднина за око 3.000 лица са најтежим инвалидитетом, а на терену не би требало да буде проблема у вези са имплементацијом тог права.

Истакнуто је то на јучерашњем састанку којем су присуствовали премијерка Владе РС Жељка Цвијановић, министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић, те представници центара за социјални рад из Српске. Цвијановићева је рекла да ће овај вид помоћи бити оствариван од 1. јула, те да је то право резултат рада радне групе коју је формирала Влада.

- Што се тиче недоумица и дилема, могу да кажем да их нема много. Одлучили смо да ово право буде као мјера без икаквог цензуса - рекла је Цвијановићева и додала да то право неће бити одузето лицима са инвалидитетом, те да у будућности може бити само финансијски ојачано.

Богданић је навео да ће за исплату инвалиднина бити издвојена два милиона КМ, те да ће реализација ове одлуке бити тестна прије измјена Закона о социјалној заштити.

- Ово је осјетљива материја, али ћемо у наредном периоду све посложити да би закон, који ће касније бити примјењиван, био добар - рекао је Богданић.

В. д. директора Центра за социјални рад у Вишеграду Дејан Савић каже да постоји велика заинтересованост за овај вид примања.

- Ријеч је о лицима код којих је инвалидност наступила у развојном периоду, односно до 18 године - рекао је Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана