За годину умрло 50 свједока злочина

К. Ћ.
За годину умрло 50 свједока злочина

Братунац - Српски логораши страхују да за неколико година, због спорог процесуирања ратних злочина, неће имати ко да свједочи о најмонструознијим убиствима и мучењима Срба у логорима у БиХ с обзиром на то да је за годину умрло више од 50 свједока.

Из Удружења логораша регије Бирач тврде да ускоро неће бити оних који ће моћи да посвједоче о злочинима у сребреничком "Пилићарнику", зградама данашњег Основног суда и бивше Станице јавне безбједности, те логорима "Мусала" код Коњица, Основној школи "Звонимир Белша Ноно" у Брадини, Казнено-поправном дому у Зеници, Централном затвору у Тузли и још стотину локација и логора на којима су мучени и убијани српски цивили у посљедњем рату. Од дана узимања изјава до подизања оптужница у предметима "Силос" Тарчин, "Ступари" Кладањ и "Жељезничко-саобраћајно предузеће" Бановићи, прошло је неколико година, а од пријава МУП-а РС више од 18 година и многи свједоци су умрли.

- То указује на чињеницу да су правосудне институције БиХ као и Хашки трибунал, срачунато временски развукли процесуирање тих ратних злочина, како би умрло што више жртава и оних који су одговорни за те злочине - рекао је секретар тог удружења Винко Лале.

Додао је да процес доказивања истине о ратним злочинима почињеним над српским заточеницима оптерећује и расељеност тог становништва широм свијета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана