За екскурзију потребна цијела плата, одгођено плаћање спас за родитеље

nezavisne.com
За екскурзију потребна цијела плата, одгођено плаћање спас за родитеље

Бањалука, Бијељина - Средњошколци у Републици Српској су већ одабрали аранжмане за матурске екскурзије у мајско-јунском периоду, а топ дестинације ове године су Грчка и Италија.

Полазак на екскурзију је тренутак до којег школарци стрпљиво броје дане, а родитељи новац у новчаницима. Екскурзије се углавном плаћају у више рата, па је трошак подношљивији.

Владимир Јагодић, директор бањалучке Медицинске школе, казао је да су они сву процедуру завршили и да ове године путују у Грчку.

"Цијена је око 600 КМ, а у цијену улазе све улазнице предвиђене планом и програмом екскурзије. Квалитетна је и садржајна екскурзија, иде се на Метеоре, Олимп, Солун  с разгледањем града и посјетама", казао је Јагодић.

Војислав Поповић, директор Електротехничке школе "Никола Тесла" Бањалука, казао је да њихови средњошколци на екскурзију путују половином маја у Италију, а цијена је око 600 КМ.

"Ученици ће посјетити Венецију, Лидо ди Јесоло, Верону, Сан Марино, Римини и Трст", казао је Поповић. 

Додао је да међу ученицима влада велика заинтересованост па ће тако из њихове школе око 150 ученика посјетити Италију, а у цијену аранжмана су укључени превоз, смјештај и храна.

Спасоје Васиљевић, директор Саобраћајне и електро школе у Добоју, казао је да ученици ове школе на екскурзију обично иду у септембру.

"Ми смо већ с ученицима и родитељима провели анкете и идемо у Грчку, а цијена ће бити око 400 КМ.  Прошле године смо ишли у Шпанију,  али високе цијене су те због којих ученици одустају од ове дестинације", навео је Васиљевић.

Из Гимназије "Јован Дучић" Добој кажу да ученици на екскурзију  иду у Италију, јер је, како каже директорица Свјетлана Телбак, то једна од најповољнијих понуда.

"Око 40 ученика планира да посјети Италију за 650 до 700 КМ, а у цијену је урачунато пет ноћења са полупансионима", наводи она.

Владимир  Шавиља, дирекор Гимназије "Филип Вишњић" Бијељина, казао је да ђаци путују на седам дана у Италију.

"Трећи разред код нас у мају иде на екскурзију. Путоваће се до Венције, Монтекатинија, Фиренце, Рима, Ватикана,  а у повратку су Римини, Сан Марино и Верона", истакао је Шавија и казао да је путовање на екскурзију на одгођено плаћање.

Драгана М., мајка матуранта из Бањалуке, казала је да је потребана цијела плата да би послала дијете на екскурзију.

"Олакшица је јер су екскурзије на рате, а ми смо навикли да живимо на рате и на неко одложено плаћање, па нам то дође као нешто повољно", рекла је она.

Из Министарства  просвјете и културе РС казали су да они дају сагласност на предожени план и програм екскурзије, а директор школе, као организатор путовања, у складу с Правилником о извођењу екскурзија и излета, преузима сву одговорност за припрему, извођење и евалуацију екскурзије према предложеном плану и програму.

"За извођење екскурзија ван граница БиХ Министарство је досад дало укупно пет сагласности, Економској школи Бањалука за извођење екскурзије у Италији, Медицинској школи Бањалука за извођење екскурзије у Грчкој, Електротехничкој школи Бањалука за извођење екскурзије у Италији, Машинској школи Мркоњић Град за извођење екскурзије у Италији, те Угоститељској и трговинској школи Добој за извођење екскурзије у Грчкој", казали су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана