Za dva školarca malo jedna plata

Danijela Stokanić
Za dva školarca malo jedna plata

Banjaluka - U knjižarama širom RS polako se kompletiraju udžbenici i školski pribor za učenike osnovne škole, a ako se tome doda i obavezno obnavljanje garderobe, za spremanje dva školarca malo je i jedna prosječna plata.

Iako je do početka naredne školske godine ostalo još oko mjesec, mnogi roditelji su odlučili da na vrijeme obezbijede udžbenike za svoje mališane i tako izbjegnu nepotrebnu nervozu i dugačke redove u knjižarama.

Pripreme đaka za školu posebno će isprazniti novčanik roditelja koji opremaju jedno dijete za osmi, a drugo za deveti ili šesti razred. Komplet udžbenika za osmi razred košta i do 170, odnosno 160 maraka za učenike devetih razreda. Za šesti razred koštaju do 165 maraka, dok su za sedmi oko 15 maraka jeftinije. Đacima su neophodne i sveske, školski pribor, torbe, ali i odjeća i obuća, pa se cifra popne na gotovo 500 maraka i to samo za jedno dijete. Kada je u pitanju dvoje ili troje djece, troškovi se znatno povećavaju i premašuju prosječnu platu u RS koja je, prema podacima Zavoda za statistiku RS, u junu iznosila 845 maraka.

Da je već počela potraga za udžbenicima i školskim priborom potvrdili su i u banjalučkoj knjižari "Papirus", ističući da su cijene na prošlogodišnjem nivou.

- Roditelji dolaze, pitaju za cijene, računaju i traže neku "zlatnu sredinu". Mnogi rezervišu komplete udžbenika, a ima i onih koji već pomalo kupuju. Kako školski dani budu sve bliži, i gužve će biti sve veće - rekli su u knjižari "Papirus".

U ovu knjižaru, koja je svojim kupcima omogućila plaćanje udžbenika i školskog pribora na rate, idućih dana trebalo bi da stignu i novi udžbenici, između ostalog, i za strane jezike.

S obzirom na to da je početak nove školske godine sve bliže, prodajom udžbenika i školskog pribora zadovoljni su i u knjižari "Kultura" u Banjaluci.

- Poučeni prošlogodišnjim gužvama, mnogi roditelji ove godine su već krenuli sa kupovinom udžbenika i školskog pribora. Za komplet udžbenika i školski pribor roditelji treba da izdvoje najmanje 200 KM - rekli su u ovoj knjižari.

I u prijedorskim i bijeljinskim knjižarama kažu da do kraja ove sedmice očekuju sve udžbenike.

- Roditelji dolaze, poručuju komplete knjiga, kupuju školski pribor. Veće gužve očekujemo narednih dana - rekli su u prijedorskim knjižarama.

U knjižari Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS Doboj kažu da u posljednjih deset dana roditelji svakodnevno kupuju udžbenike, jer im je tako lakše. Banjalučanka Svjetlana Bojić, koja ove godine za školu oprema dva školarca, kaže da ne zna kako bi odjednom kupila dva kompleta novih udžbenika, jer to su, kako kaže, dvije njene plate.

- Zbog toga sam ove godine odlučila da ranije krenem sa nabavkom udžbenika. Od junske plate sam kupila knjige za kćerku koja je peti razred, a u avgustu ću to učiniti za godinu starijeg sina, jer ne mogu izdvojiti toliko novca odjednom - rekla je Bojićeva dodajući da će za početak kupiti samo najosnovniji pribor za školu.

S druge strne, sve više je roditelja koji će ove godine svojim mališanima kupiti polovne udžbenike koji su i do četiri puta jeftiniji od novih.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS obezbijediće besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovne škole u školskoj 2016/17. godini. Za ovu namjenu obezbijeđeno je 987.000 maraka. Tako će 10.500 prvačića dobiti udžbenik "prva knjiga", a za 10.500 učenika drugog razreda obezbijeđen je komplet obaveznih udžbenika za taj razred. Svim mališanima ovi udžbenici će biti uručeni u školi na početku školske godine.

Novi udžbenici

Osnovci u RS u idućoj školskoj godini učiće iz novih udžbenika engleskog jezika, i to od šestog do devetog razreda, a dobiće i novu čitanku za drugi razred.

Kada je riječ o adaptacijama i korekcijama, one su vidljive u radnoj svesci iz matematike za drugi razred, kao i u udžbenicima likovne kulture od šestog do devetog razreda osnovne škole.

Cijena kompleta udžbenika (u markama)

3. razred   64,50  -  77,50

4. razred   76,20  -  79,20

5. razred   77,50  -  89,30

6. razred   107   -    165

7. razred   121     -  150

8. razred   142     -  170

9. razred   136     -  160

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana