За два ђака мало просјечна плата

Анита Јанковић-Речевић
За два ђака мало просјечна плата

Бањалука - До почетка нове школске године остало је мање од мјесец, а док се ђаци радују повратку у клупе, родитељи су на мукама, јер за опремање једног школарца треба неколико стотина марака, а просјечна четворочлана породица која школује двоје дјеце мораће издвојити знатно изнад просјечне плате.

Школска грозница, која ће многима у РС испразнити новчанике, полако се захуктава, а осим набавке уџбеника и школског прибора, трошак представља и куповина мјесечних карата, опреме за физичко васпитање, као и нове одјеће и обуће. Када се након куповине свега подвуче црта, маме и тате ће за опремање двоје школараца потрошити више од 850 КМ, колико је износила просјечна јунска плата у Српској.

Само за куповину комплета уџбеника за основну школу родитељи, осим оних чија дјеца похађају први и други разред, мораће да издвоје од 93,50 КМ, колико кошта најјефтинији комплет и то за пети разред основне школе, па до 163 КМ, колико коштају уџбеници за осми разред.

Када је ријеч о школском прибору, у књижарама кажу да је, укључујући торбу, перницу, свеске, блокове и друго, за куповину у просјеку потребно око 200 марака.

- Прибор није скуп, али с обзиром на то да га треба доста, набере се много новца. Највећа инвестиција је торба, која у просјеку кошта око 50 КМ - рекла је продавачица у бањалучкој књижари “Папирус”. Истиче да због слабе економске ситуације већина родитеља купује најјефтинији прибор.

- Кад су у питању нижи разреди родитељи толико не обраћају пажњу на цијену, јер дјеци треба свега пар свезака и оловака, међутим кад су у питању старији школарци, којима треба знатно више прибора, махом се бира јефтинији - навела је она и додала да многи родитељи уџбенике купују на рате.

Кад је у питању куповина основне гардеробе и обуће за јесен, родитељи ће морати да издвоје минимално 300 КМ. Панталоне коштају четрдесетак марака, јакна око 50, тренерке и дуксеви минимално по 40 марака, а патике и ципеле око 70 КМ.

Због свега тога многа домаћинства у Српској јесен дочекују са страхом. Снежана Ј. из Лакташа, мајка троје дјеце, од којих је двоје школараца, истиче да су трошкови поласка у школу превелики за родитеље са просјечним примањима.

  • Иако и супруг и ја радимо и имамо солидне плате, опремање за школу нам ствара велики стрес. Дјеца већином насљеђују уџбенике једни од других, али прибор и гардеробу им увијек купујемо. Нисам још купила ни пола онога што им треба, а потрошила сам више од 500 КМ - испричала је ова мајка.

Цијене уџбеничких комплета са уџбеницима енглеског језика и православне вјеронауке (у КМ)

трећи разред - 104

четврти разред - 95

пети разред - 93,50

шести разред - 130

седми разред - 134

осми разред - 163

девети разред - 152

Цијене школске опреме (у КМ)

школске торбе 19,50 - 80

пернице 8,50 - 23

мале свеске 0,50 - 1,60

велике свеске 1 - 2,50

графитне оловке 0,30 - 0,80

бојице 1,80 - 7,10

фломастери 1,70 - 5,50

гумице 0,40 - 1,90

шестари 1,10 - 3,50

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана