За ђаке нема зиме

Анита Јанковић-Речевић
За ђаке нема зиме

Бањалука - Већина основних школа у Српској које имају властито гријање предстојеће зимске дане дочекаће спремне јер су ремонти котловница и топловодне мреже увелико завршени, а дрва и угаљ свакодневно пристижу.

Директори школа обећавају да ће ђаци ове зиме имати топле учионице јер је припремљено довољно енергента.

ОШ “Десанка Максимовић” из Драгочаја за загријавање 2.000 квадрата треба око 100 метара дрва и већина је већ на лагеру.

- Уговор о набавци дрва имамо са шумским газдинством и већ су нам испоручили један дио. Да сутра захлади, можемо потпалити пећи - рекао је директор Срђан Богдановић.

И највећа основна школа у Приједору, ОШ “Петар Кочић”, спремна је за почетак сезоне гријања. Ремонт постројења су обавили и само чекају пад температуре како би загријавање учионица за 1.200 ученика могло да почне.

- У сезони потрошимо око 300 метара дрвета и добављач нам је већ испоручио око двије трећине. Набавили смо и нешто угља за најхладније дане, а претходних година смо радили хемијско чишћење постројења, тако да нећемо имати проблема са гријањем - рекла је директорица ове школе Горана Босанчић и додала да су огрев набавили и за три подручне школе.

Разлога за бригу немају ни ученици који знање “беру” у ОШ “Козарска дјеца” у Градишци. 

- Нешто енергената је на лагеру, а преостали дио ћемо набавити наредних дана. Огрев за подручну школу смо обезбиједили - истакла је директорица Зора Малешевић.

Зиме неће бити ни за ђаке ОШ “Свети Сава” из Добоја. Централна школа је прикључена на градско гријање, док су за подручне школе у Липцу, Придјелу и Поточанима набавили довољно енергената. 

- Подручна школа у Шеварлијама ове сезоне прелази на геотермално загријавање. У школском дворишту пронашли смо извор топле воде и захваљујући Чешкој развојној агенцији урађен је ремонт постројења и радијаторе ће загријавати вода из извора, која ће касније бити испуштена у ријеку Босну - објаснила је директорица Радмила Дакић.

ОШ “Вук Караџић” из Бијељине још није набавила огрев за предстојећу зиму, али родитељи и 1.439 ђака не треба да брину јер директор Предраг Рачановић тврди да ће све бити спремно прије доласка хладних дана.

- Тендерска процедура за набавку угља и дрва је завршена, али смо имали жалбе које ће бити ријешене. За сезону нам треба око 200 тона угља и 20 метара дрва - рекао је Рачановић. 

Бањалучка ОШ “Змај Јова Јовановић” покренула је поступак набавке енергента за ову сезону.

- Остало нам је нешто дрва и лож-уља од лани. До почетка зиме бићемо спремни - рекла је директорица ове школе Дијана Богдановић. Навела је да су због дотрајалости пећи дуго имали проблема са гријањем, али је набавка нове 2016. године ријешила све муке.  +++

Министарство

Министарство просвјете и културе РС дужно је да основним школама широм Српске обезбиједи средства за набавку огрева, а буџетом за ову годину за трошкове гријања обезбијеђено је око 4,7 милиона марака.

- Од 187 основних школа, осам је прикључено на централно градско гријање, и то у Бањалуци и Палама, док 15 школа има комбинацију централног и властитог гријања на начин да је централна школа прикључена на топлану, а подручна одјељења имају властито гријање - рекли су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана