За четири године аутопутем Бањалука - Приједор

nezavisne.com
За четири године аутопутем Бањалука - Приједор

Бањалука - Привредно друштво “Шандонг Интернатионал” уплатило је 4,4 милиона евра концесионе накнаде, чиме су створени услови за потписивање уговора о концесији за изградњу аутопута Бањалука - Приједор дужине око 42 километра.

Привредно друштво “Шандонг Интернатионал” концесију ће добити на 33 године, укључујући и период изградње.

“Већ данас имам састанке с Републичком управом за геодетске и имовинско-правне послове и Правобранилаштвом РС и одмах треба отпочети с експропријацијом земљишта. Наша је обавеза да ту експропријацију завршимо и вјерујем да у року од годину дана то можемо урадити, а кинески партнер у том периоду ће радити на пројектовању”, рекао је за “Независне” Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза Републике Српске.

Према процјенама, експропријација земљишта за аутопут коштаће око 42 милиона КМ, и то ће ићи на терет Републике Српске, која се уговором обавезала и на то да ће када аутопут буде у функцији гарантовати путарину од 30 милиона евра. Према ранијим изјавама, у првим годинама након пуштања у саобраћај, сигурно је да број возила неће бити довољан за наплату 60 милиона КМ путарина.

“Првих пет-шест година број возила неће бити довољан да измири те обавезе, али ће касније бити више него довољан. У првих пет-шест година треба да обезбиједимо сервисирање тих обавеза. Сматрамо да то неће бити проблем. Ријеч је о инвестицији од 297 милиона евра, а претпоставка је да ће у почетку наплата путарине покривати 50 одсто тог износа”, рекао је након што су завршени преговори с кинеским партнерима Душан Топић, директор ЈП “Аутопутеви Републике Српске”.

Након што је кинеско привредно друштво уплатило концесиону накнаду, у наредних неколико дана требало би да буде потписан и званични уговор о концесији. Параф на овај уговор већ је стављен, а своју сагласност дали су и Комисија за концесије РС и Правобранилаштво Републике Српске. Рок за изградњу аутопута Бањалука - Приједор је три године, а, како каже Трнинић, кинески партнер увјерава да то може бити знатно прије, односно за двије године.

Према генералном пројекту, аутопут од Бањалуке до Приједора имаће по двије саобраћајне траке у оба смјера, раздјелно острво и зауставне траке, а очекује се да ће бити изграђено седам тунела и 35 мостова, три петље и инфраструктура за затворени систем наплате путарине с три станице за наплату, као и системом за управљање и контролу безбједности саобраћаја.

Према плану, аутопут од Бањалуке до Приједора прва је фаза комплетног пројекта који подразумијева изградњу аутопута према Новом Граду, а преговори с кинеским партнерима у вези с овим пројектом трају дуже од три године и ово је први пут да се овакав инфраструктурни пројекат гради на моделу концесије с обзиром на то да су сви ранији покушаји да се на овај начин пронађу партнери пропадали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана