За бригу о новорођенчету плаћају искусне бабице

Милијана Латиновић
За бригу о новорођенчету плаћају искусне бабице

Бањалука - Породиље широм Српске све чешће се одлучују да плате искусне бабице које им помажу да брину о новорођенчету у првим данима након порода, иако имају право на бесплатну посјету медицинских сестара из тимова породичне медицине.

Да новопечене мајке не жале новац када је у питању брига о новом члану породице, потврђују у Удружењу грађана ДРИП, у којем наводе да за бабицама са дугогодишњим искуством влада велика потражња.

- Када породиље чују да им у кућну посјету долазе медицинске сестре које су прошле обуку за патронажу, а нису се школовале конкретно за то, осјећају несигурност и радије ангажују приватне патронажне сестре или бабице које су годинама радиле са бебама - рекла је чланица овог удружења Наташа Глигорић.

Евиденцију о томе колико породиља користи ову бесплатну услугу у домовима здравља немају.

- Увођењем модела рада по принципима породичне медицине престала је са радом Служба за патронажу, а формирани су тимови који се састоје од љекара и двије медицинске сестре, од којих најмање једна пружа услуге у кућним условима - рекла је начелница Службе породичне медицине у бањалучком Дому здравља Косана Станетић.

У приједорском Дому здравља кажу да је 196 породиља у овој години користило услуге патронажне сестре.

- Дом здравља је лани додатно едуковао медицинске сестре и поново увео услугу патронажне посјете породиљи и новорођенчету - истакла је главна сестра у овој здравственој установи Сандра Кусоњић.

Колико су посјета породиљама у овој години обавиле медицинске сестре из 55 тимова породичне медицине, у Дому здравља у Бијељини нису знали да нам кажу.

- У првој половини 2017. године било је 916 свих кућних посјета - кратко су одговорили из бијељинског Дома здравља.

Многе мајке не знају да имају право на бесплатну посјету медицинске сестре након порођаја, а и оне које знају своја права, нису обавијештене да се морају „наручити“ да би добиле ту услугу.

- Након порођаја звала сам Дом здравља Бањалука јер сам знала да имам право на посјету патронажне сестре. Међутим, рекли су ми да је распоред за ту седмицу већ направљен и да је требало да се јавим раније, као да сам унапријед могла знати када ћу се тачно породити и изаћи из болнице - рекла је Свјетлана Т. и истакла да је затим по препоруци пријатељица позвала приватну бабицу која наплаћује 20 марака по доласку.

Колико је помоћ искусне бабице у првим данима након порођаја значајна, најбоље знају мајке које су такву помоћ имале након порода.

- Након оба порода плаћала сам бабицу која је пензију зарадила бринући о бебама. Савјетовала ме како да купам и храним дјевојчице, превијала им пупак и била ми при руци за све што нисам знала. За седам дана, колико је долазила, платила сам 100 КМ оба пута, али када је брига о беби у питању, дала бих још толико само да знам да је у сигурним рукама - казала је Драгана Ћ. из Бијељине.

Да искусне бабице имају пуне руке посла, потврђује и Нада Петковић која дневно посјећује двије, а понекад и четири породиље.

  • Обично их посјећујем до седам дана. Прегледам ране породиљама и пупак код новорођенчета. Мајке све занима, посебно кад је ријеч о првој беби, како да је храни, купа, пресвуче. Имам и вагу тако да мјерим тежину бебе. Мајкама је потребан неко са искуством да саслуша и њихове страхове и одговори на сва њихова питања - казала је Петковићева и додала да код породиље проведе два сата, те да један долазак наплаћује десет марака.

Депресија

Косана Станетић је потврдила да је уобичајено да се кућна посјета медицинске сестре договори прије порођаја или непосредно након отпуштања из болнице.

- Посебно је важно обратити пажњу на ментално стање мајке након порођаја због све учесталије појаве постпорођајних депресија - рекла је Станетићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана