За 22. децембар планиран лет Гетеборг-Бањалука-Подгорица

Срна
За 22. децембар планиран лет Гетеборг-Бањалука-Подгорица

Бањалука - Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је данас у Бањалуци да је потребно проширити капацитете предузећа "Аеродроми Републике Српске" и да је за 22. децембар планиран лет на линији Гетеборг-Бањалука-Подгорица.

"Лет је планиран једном седмично, а када видимо како се план развија, надамо се да ћемо повећати број летова на два пута седмично", рекао је Трнинић новинарима након састанка са директором предузећа "Аеродроми Републике Српске" Мирославом Јањићем.


Он је навео да опредијељеност Министарства и овог предузећа више није само линијски саобраћај, те да су у току разговори и са другим оператерима који имају интерес за сарадњу.

"У преговоре смо укључили и нискотарифне компаније, те ћемо након разговора са њима анализирати и њихове понуде", навео је Трнинић.

Он је изразио жаљење јер је изгубљена линија Сарајево-Бањалука-Цирих, као и незадовољство што је, усљед дјеловања српских представника у Савјету министара, у Тузлу премјештен карго саобраћај, који је значајно доприносио позитивном пословању "Аеродрома Српске".

"Путнички саобраћај је смањен, али нам је циљ да инвестицијом од 7.000.000 КМ проширимо капацитет, поправимо и побољшамо услове, како би наш аеродром будућим корисницима и партнерима пружио задовољавајуће услове", истакао је Трнинић.

Он је нагласио да ће знатан дио инвестиције бити усмјерен на то да се испуне услови неопходни за развој карго саобраћаја, почевши од набавке рендгена за палетно прегледање, виљушкара за подизање и утовар робе у авион, до проширења магацинских капацитета.

Трнинић каже да је са Јањићем разговарао и о активностима које треба предузети како би се наставила изградња складишта за карго саобраћај, који је стопиран јер је инспекција утврдила да се приликом извођења радова не испуњавају услови предвиђени пројектом.

"Очекујемо да ће ти радови ускоро бити настављени и да ће се одвијати у предвиђеном правцу", рекао је Трнинић.

Он је навео и да је предузеће "Аеродроми Републике Српске" заинтересовано за одређену перспективну војну имовину која се налази у близини предузећа, те изразио наду да ће се пронаћи начин да та имовина буде укњижена на ову компанију.

Трнинић је изразио задовољство јер је ово предузеће остварило позитивно пословање у прошлој години од 288.000 КМ упркос смањеном обиму летова и путника.

Говорећи о потенцијалној линији Гетеборг-Бањалука-Подгорица, Јањић је навео да је договор постигнут са тур-оператором чије је сједиште у Стокхолму и који је спреман да приступи и овом тржишту.

"Процијенили смо да би ово требало да буде добар жпробни балонж за даљи развој авио-саобраћаја", навео је Јањић.

Говорећи о изградњи складишта за карго саобраћај, Јањић је истакао да је тај објекат неопходан и да ће бити довољно посла када буде завршен и стављен у функцију.

Он је нагласио да је прошле године забиљежено 21.500 путника, те да ће након планираних инвестиција тај број бити увишестручен.

Када је ријеч о аеродрому у Требињу, Јањић је рекао да постоји потреба за проширење ваздушног саобраћајног система у Републици Српској.

"Међутим, сада је већ извјесно да је тај пројекат превелик и свеукупан захват би био претежак и неизводљив, те је као такав неприхватљив за потенцијалног инвеститора", каже Јањић.

Трнинић: Радници немају разлога за штрајк

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић оцијенио је да радници предузећа "Жељезнице Републике Српске" /ЖРС/ немају разлога да штрајкују глађу јер им се плате редовно исплаћују и позвао их да се врате на посао.
Трнинић сматра да је штрајк координисана акција те да су људи политички изманипулисани.

"Ово није штрајк, јер он подразумијева да се одвија по одређеним процесима и законским одредбама, а ниједна одредба није испоштована, те штрајк није оправдан", рекао је Трнинић и поновио да неће посјетити штрајкаче.

Он је навео да од заосталих обавеза према радницима у овој години предузеће "ЖРС" има исплату два топла оброка и четири превоза, те да је процесом реструктурисања предвиђена исплата свих обавеза према запосленима.

Он је штрајкаче позвао да не угрожавају своје здравље, али и своје породоце, те да се врате на посао.

"Увјерен сам да ћемо процесом реструктурисања постићи да већ наредне године имамо предузеће које ће добро или сасвим другачије функционисати", рекао је Трнинић.

Он је навео да процес реструктурисања предузећа иде у добром смјеру и да су у припреми и одређена законска рјешења која би требало да омогуће да се уђе у читав процес.

"Посалли смо надлежним институцијама и министарствима, чије нам је мишљење потребно, на преглед и усаглашавање и чим добијемо та мишљења упутићемо у процедуру према Влади два законска рјешења, од којих је и закон о рјешавању вишка запослених у предузећима који су у процесу реструктуирања у складу са Законом о стечају", рекао је Трнинић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана