ЖРС привремено неће запошљавати раднике

Срна
ЖРС привремено неће запошљавати раднике

“Жељезнице Републике Српске” привремено неће запошљавати раднике, и то по препоруци Свјетске банке. То јавно предузеће, крајем новембра, расписало је конкурс за пријем 11 радника на неодређено вријеме. Тражили су три магационера, по двојицу возовођа, скретничара, отправника и маневриста.

За нова запошљавања добили су сагласност од Министарства саобраћаја и веза Српске, која је касније повучена. 

“Они су мишљења да сад у овој фази не би било добро да се врши пријем нових радника и да би преквалификацијом и прерасподјелом радника из постојећег кадра било боље да се изврши попуна тих радних мјеста”, каже Зоран Илинчић, в.д. директора ЖРС.

У “Жељезницама” кажу да су покушали да преквалификују, али и да прерасподјеле раднике из других станица, али им то није пошло за руком. Увјеравају да остају досљедни смањењу броја радника и да су, за сада, испоштовали динамику коју су договорили са Свјетском банком, а то је да се у првој години Жељезнице ријеше вишка од 500 запослених, а исто толико до 2021., у посљедњој години реструктурисања.

Већ сада, поручује Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза, у Жељезницама ради 600 људи мање него на почетку ове године, укупно око 2.600. Послије празника, слиједи нови састанак са Свјетском банком, на коме би требало да се нађе рјешење за радна мјеста која не могу да се попуне прерасподјелом већ запослених радника.

“Ми смо у плану реструктурисања углавном вршили прерасподјелу радника и то је предвиђено процесом реструктурисања. Међутим, постоје нека занимања гдје не можемо извршити прерасподјелу и преквалификацију и онда је у плану и предвиђено да примимо одређени број радника, али и да наставимо смањење броја радника тамо гдје их је вишка”, рекао је Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза РС.

Министар саобраћаја наглашава да су “Жељезнице”, први пут након много година, успјеле да испуне план производње, што значи да успјешно могу да функционишу и са мање радника. Завршетком процеса реструктурисања, предвиђено је да у “Жељезницама” ради 2100 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана