Vučković: Donatorsko veče pokazaće koliko smo humano društvo

Srna
Vučković: Donatorsko veče pokazaće koliko smo humano društvo

Banjaluka - Vršilac dužnosti direktora Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu Jasminka Vučković izjavila je da sve institucije Republike Srpske vjeruju da će formiranjem Fonda biti znatno skraćene procedure i ubrzan odlazak bolesne djece u inostranstvo.

Vučkovićeva je rekla Srni da je dokaz za to i donatorsko veče „S ljubavlju hrabrim srcima“, koje će pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske Milorada Dodika biti organizovano 27. decembra u Banjaluci, sa namjerom da se prikupljena sredstva usmjere na račun Fonda solidarnosti.


„Vjerujemo da će ovo donatorsko veče znatno uticati na svijest svih ljudi o tome koliko je važno da svi zajedno budemo dio ove humane misije koja ima samo jedan cilj - omogućiti bolesnoj djeci brzo ozdravljenje i oporavak“, navela je Vučkovićeva.

Ona je istakla da se svake godine na donatorskoj večeri predsjednika Republike prikupe značajna sredstva za pomoć djeci koja boluju od najtežih bolesti, te da su do sada, zahvaljujući ovim donacijama, riješena brojna pitanja.

„Uz sve to, jednako je važno što nas ovakve večeri uvijek podsjete koliko je naše društvo humano, solidarno i da empatija za druge nije deklarativna, nego stvarna“, naglasila je Vučkovićeva.

Ona je dodala da je za Srpsku, društvo uopšte, a posebno za sve roditelje bolesne djece, značajno što je Republika Srpska među prvima odlučila da sistemski finansijski pomogne bolesnoj djeci.

Na taj način, tvrdi Vučkovićeva, bar djelimično će se pomoći svim roditeljima koji su do sada, u većini slučajeva, morali sami da tragaju za sredstvima za liječenje njihove djece.

Kada je riječ o broju bolesne djece kojima je neophodno liječenje u inostranstvu, Vučkovićeva je rekla da je, nažalost, taj broj iz godine u godinu veći.

„Samo u ovoj godini Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske odobrio je 93 rješenja za liječenje u zdravstvenim ustanovama u Austriji, Njemačkoj i slično, za šta je izdvojeno 802.000 KM“, navela je Vučkovićeva.

Ona je istakla da se u inostranstvo osiguranici upućuju uglavnom zbog transplantacija, genetskih testiranja, različitih urođenih anomalija, poremećaja u razvoju, srčanih mana i drugih oboljenja.

„Važno je napomenuti da je Fond solidarnosti produžena ruka Fonda zdravstvenog osiguranja, koji će i dalje biti adresa kojoj će se obraćati roditelji teško oboljele djece“, pojasnila je Vučkovićeva.

Ona je naglasila da će Fond solidarnosti finansirati sve ono što obavezno zdravstveno osiguranje nije u mogućnosti da finansira iz redovnih prihoda od doprinosa za zdravstveno osiguranje.

„Takođe, važno je da će Fond solidarnosti finansirati liječenja koja su naučno dokazana i koja odobri stručna komisija Fonda solidarnosti“, rekla je Vučkovićeva i dodala da u narednom periodu slijedi donošenje svih podzakonsih akata koji će detaljnije precizirati rad ovog fonda.

Vučkovićeva je navela da će Fond solidarnosti imati stabilne izvore finansiranja iz budžeta Republike i budžeta lokalnih zajednica i to 0,025 odsto ostvarenih poreskih i neporeskih prihoda u prethodnoj fiskalnoj godini.

Stalni izvor prihoda biće i pet odsto od cijene kupljenih službenih vozila, zatim poseban doprinos za solidarnost u iznosu od 0,25 odsto neto plate zaposlenih u Srpskoj, kao i donacije privrednih društava, preduzetnika i pojedinaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana