Вучковић: Донаторско вече показаће колико смо хумано друштво

Срна
Вучковић: Донаторско вече показаће колико смо хумано друштво

Бањалука - Вршилац дужности директора Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству Јасминка Вучковић изјавила је да све институције Републике Српске вјерују да ће формирањем Фонда бити знатно скраћене процедуре и убрзан одлазак болесне дјеце у иностранство.

Вучковићева је рекла Срни да је доказ за то и донаторско вече „С љубављу храбрим срцима“, које ће под покровитељством предсједника Српске Милорада Додика бити организовано 27. децембра у Бањалуци, са намјером да се прикупљена средства усмјере на рачун Фонда солидарности.


„Вјерујемо да ће ово донаторско вече знатно утицати на свијест свих људи о томе колико је важно да сви заједно будемо дио ове хумане мисије која има само један циљ - омогућити болесној дјеци брзо оздрављење и опоравак“, навела је Вучковићева.

Она је истакла да се сваке године на донаторској вечери предсједника Републике прикупе значајна средства за помоћ дјеци која болују од најтежих болести, те да су до сада, захваљујући овим донацијама, ријешена бројна питања.

„Уз све то, једнако је важно што нас овакве вечери увијек подсјете колико је наше друштво хумано, солидарно и да емпатија за друге није декларативна, него стварна“, нагласила је Вучковићева.

Она је додала да је за Српску, друштво уопште, а посебно за све родитеље болесне дјеце, значајно што је Република Српска међу првима одлучила да системски финансијски помогне болесној дјеци.

На тај начин, тврди Вучковићева, бар дјелимично ће се помоћи свим родитељима који су до сада, у већини случајева, морали сами да трагају за средствима за лијечење њихове дјеце.

Када је ријеч о броју болесне дјеце којима је неопходно лијечење у иностранству, Вучковићева је рекла да је, нажалост, тај број из године у годину већи.

„Само у овој години Фонд здравственог осигурања Републике Српске одобрио је 93 рјешења за лијечење у здравственим установама у Аустрији, Њемачкој и слично, за шта је издвојено 802.000 КМ“, навела је Вучковићева.

Она је истакла да се у иностранство осигураници упућују углавном због трансплантација, генетских тестирања, различитих урођених аномалија, поремећаја у развоју, срчаних мана и других обољења.

„Важно је напоменути да је Фонд солидарности продужена рука Фонда здравственог осигурања, који ће и даље бити адреса којој ће се обраћати родитељи тешко обољеле дјеце“, појаснила је Вучковићева.

Она је нагласила да ће Фонд солидарности финансирати све оно што обавезно здравствено осигурање није у могућности да финансира из редовних прихода од доприноса за здравствено осигурање.

„Такође, важно је да ће Фонд солидарности финансирати лијечења која су научно доказана и која одобри стручна комисија Фонда солидарности“, рекла је Вучковићева и додала да у наредном периоду слиједи доношење свих подзаконсих аката који ће детаљније прецизирати рад овог фонда.

Вучковићева је навела да ће Фонд солидарности имати стабилне изворе финансирања из буџета Републике и буџета локалних заједница и то 0,025 одсто остварених пореских и непореских прихода у претходној фискалној години.

Стални извор прихода биће и пет одсто од цијене купљених службених возила, затим посебан допринос за солидарност у износу од 0,25 одсто нето плате запослених у Српској, као и донације привредних друштава, предузетника и појединаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана