Вртић Бамби ускоро у новом руху

Данијела Стоканић
Вртић Бамби ускоро у новом руху

Бањалука - Бањалучки вртић "Бамби", који ће у наредних неколико дана засијати у новом руху, један је од 26 јавних објеката у Републици Српској који су утопљени кроз пројекат "Зелени економски развој", који у БиХ спроводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП).

Нова фасада, кров и столарија побољшаће услове боравка за 130 малишана, а радови, за које је обезбијеђено више од 120.000 марака, почели су прије мјесец и ускоро би требало да буду завршени.

Менаџер пројекта "Зелени економски развој" Синиша Родић казао је да УНДП од 2013. године реализује пројекат повећања енергетске ефикасности у јавном сектору БиХ.

- У БиХ је до сада санирано 86 јавних објеката. У РС већ двије године сарађујемо са Министарством за просторно уређење, грађевинарство и екологију и Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност, а до сада је пројектом обухваћено 26 објеката. Вриједност свих радова износила је око шест милиона КМ - казао је Родић приликом јучерашњег обиласка вртића "Бамби".

Циљ пројекта "Зелени економски развој", који кофинансирају Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Српске, Фонд за заштиту околине ФБиХ и Шведска развојна агенција СИДА, према Родићевим ријечима, је повећање енергетске ефикасности, смањење емисије угљен-диоксида и потрошње енергије, као и повећање комфора.

- Пројекат наставља са истим партнерима и у истом обиму, са могућношћу проширења на неке друге области - истакао је Родић.

Директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС Срђан Тодоровић потврдио је да ће пројекат бити настављен и наредне године, а план је да се у Српској обухвати између десет и 15 објеката.

- Путем пројекта "Зелени економски развој" годишње се у РС у све компоненте пројекта инвестира више од 2,2 милиона КМ. Фонд овај пројекат годишње кофинансира са више од 500.000 КМ - казао је Тодоровић.

Додао је да су до сада у РС углавном утопљавани објекти здравствених и образовних установа, гдје бораве најосјетљивије категорије.

Према ријечима директорице Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука Јелене Куртиновић, вртић "Бамби", гдје свакодневно борави 130 малишана, само је један у низу оних који вапе за обновом.

- У склопу Центра око 70 одсто објеката је из 70-их година. Нажалост, ни на који начин нисмо могли да обезбиједимо новац да санирамо "Бамби", због чега нам је ова помоћ добродошла - казала је Куртиновићева.

Додала је да је на објекту урађена термоизолација крова и фасада, а у наредном периоду би требало да буде постављена и нова столарија.

- Наредне године аплицираћемо према свима који су спремни да нам помогну како би вртићи били у што бољем стању за дјецу - рекла је Куртиновићева.

Она је рекла да је у бањалучке вртиће смјештено 2.200 дјеце и да скоро исти број малишана чека мјесто у вртићу.

Начелник бањалучког Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац обећао је да ће смјештајни капацитети у градским вртићима до септембра наредне године бити проширени за још 200 дјеце.

- Бањалука има 22 вртића, као и 55 школских објеката, због чега је свака помоћ ове врсте, као што је овај пројекат, увијек добродошла - казао је Бањац.

"Јежева кућица"

Јелена Куртиновић је истакла да је најстарији објекат, када су у питању предшколске установе, вртић "Јежева кућица" који је изграђен 1949. године. Она је нагласила да је потребно уложити више напора да тај објекат буде реновиран, саниран и проширен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана