Vrijeme i prazna fotelja ministra koče emitere

Vedrana Kulaga
Vrijeme i prazna fotelja ministra koče emitere

Banjaluka - Testno emitovanje digitalnog signala najavljivano za ovu sedmicu nije počelo jer javni emiteri nisu uspjeli da postave tehničku opremu, a problem predstavljaju i nepovoljni vremenski uslovi i činjenica da BiH mjesecima nema ministra komunikacija i transporta nakon što je smijenjen Slavko Matanović iz DF-a.

Emitovanje testnog digitalnog signala javnih RTV servisa - BHRT-a, RTRS-a i FTV-a na području Sarajeva, Banjaluke i Mostara predstavlja prvu fazu zakasnjele digitalizacije u BiH. Preduslov za to je bilo dobijanje dozvole od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH, koja je RTRS-u izdata 29. februara, a BHRT-u i FTV-u nekoliko dana ranije. Dozvole su izdate za sve uređaje koji su već instalirani i prošli fazu tehničkog prijema.

Predsjednik Upravnog odbora RTRS-a Slobodan Bošković kaže da je loše vrijeme nakratko odložilo početak testiranja.

- Sa tim bi trebalo da počnemo oko 15. aprila, a glavna prepreka je što vremenski uslovi nisu bili onakvi kakve smo očekivali. Sve ostalo teče svojim tokom i signal će zajednički pustiti sva tri emitera - rekao je Bošković.

On je dodao da je proces otežan i usporen i zbog toga što nema resornog ministra, a na ovaj problem ukazali su i u Komisiji za saobraćaj i komunikacije Parlamenta BiH.

- Bilo je tehničkih, odnosno vremenskih poteškoća za montiranje opreme za digitalizaciju, ali je svakako kočnica i upražnjena fotelja ministra - kaže predsjedavajući te komisije Momčilo Novaković, koji smatra da BiH ne smije da propusti novu šansu za emitovanje digitalnog signala.

Pomoćnik direktora RAK-a za radio-frekventni spektar Siniša Petrović kaže da javni servisi imaju rok od 90 dana od dobijanja dozvole da započnu sa emitovanjem i da pred njima nije lak posao.

- Sigurno je da uviđaju određene nedostatke. To je očekivano. Bez obzira na hrabre najave na početku, bio sam siguran da će im trebati više vremena od onog što su oni prognozirali - rekao je Petrović.

Prva faza digitalizacije koštala je oko sedam miliona KM. BiH je jedina zemlja u Evropi koja je propustila 17. jun 2015. godine kao krajnji rok za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje signala.

Naplata RTV takse

Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je izmjenu Zakona o javnom RTV sistemu BiH kojom će važeći sistem naplate RTV takse putem telekom operatera biti nastavljen do 30. juna, čime će biti omogućeno nesmetano finansiranje i funkcionisanje javnih servisa.

Izmjena je usvojena na zahtjev Savjeta ministara BiH, a o njoj će odlučivati i Dom naroda. Usvojen je i zaključak poslanika SNSD-a Dušanke Majkić da Odbor javnog RTV sistema do 30. aprila dostavi novi model naplate takse. Nisu usvojeni zaključci Nikole Lovrinovića iz HDZ-a koji je predložio razrješenje članova upravnih odbora javnog RTV sistema i BHRT-a i da entitetskim parlamentima bude predloženo da raspuste upravne odbore entitetskih javnih RTV servisa.

Ž. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana