Вратити називе улицама које су носиле по ослободиоцима Сарајева 1945. године

Срна
Вратити називе улицама које су носиле по ослободиоцима Сарајева 1945. године

Предсједник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци безрезервно је подржао иницијативу Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ да се улицама врате називи које су носили по ослободиоцима Сарајева 6. априла 1945. године, првенствено по људима и командантима који су изнијели терет сарајевске операције и ослобођења града 1945, саопштио је овај одбор.

У саопштењу се наводи да су Финци и предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић на данашњем састанку разговарали о иницијативи коју је покренуо овај одбор, а тиче се измјене назива улица у Кантону Сарајево.

Радановић и Финци су се током разговора у просторијама Јеврејске општине у Сарајеву сагласили да је питање назива улица у том граду у суштини цивилизацијско питање, питање односа према фашизму и антифашизму, истичу из Одбора.

- У граду који као Дан града слави 6. април, дан када су антифашистичке јединице ослободиле град од фашиста, данас улице и школе носе имена по осуђеним фашистима - додаје се у саопштењу.

Одбор за заштиту права Срба истиче да ће и у будућности наставити да указује на дискриминацију према Србима која се спроводи у ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана