Vozila na dionici Prnjavor-Doboj od juna

Dijana Dujić
Vozila na dionici Prnjavor-Doboj od juna

Doboj - Dionica autoputa Prnjavor-Doboj u dužini od 36 kilometara biće izgrađena do početka juna kada će biti uspostavljen i saobraćaj.

Ovo je poručeno juče nakon što su predsjednik RS Milorad Dodik, ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić, direktor "Autoputeva RS" Dušan Topić i vlasnik kompanije "Integral inženjering" Slobodan Stanković obišli ovu dionicu. Topić je rekao da je prioritet da se završe objekti čija je izgradnja u toku, prvenstveno tunel u Slatincima i most preko rijeke Ukrine. On je podsjetio da je gotovo cijela trasa asfaltirana u dva nosiva sloja i da preostaje postavljanje trećeg sloja.

Trninić je istakao da je zadovoljan dinamikom izvođenja radova na dijelu autoputa Doboj-Prnjavor.

- Imali smo sreće sa vremenskim uslovima tako da smo u ovom zimskom periodu uspjeli nadoknaditi dio zakašnjenja koji je nastao usljed poplava iz 2014. - rekao je Trninić.

Dodik je podsjetio da je ideja o izgradnji autoputa Doboj-Banjaluka nastala u aprilu 2006. godine, kada je odbačeno da to bude rehabilitacija i modernizacija postojećeg magistralnog putnog pravca.  Dodik je ocijenio da će trasa autoputa od Prnjavora do Banjaluke, koja, kako navodi, ide određenom dinamikom, biti gotova do proljeća 2018. godine.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu očekuje se nastavak izgradnje drugih objekata autoputnog karaktera u RS, te da se sa Kineskom razvojnom bankom pregovara da to bude trasa Banjaluka-Mrkonjić Grad, ali isto tako i dionica od Rače prema Bijeljini.

- Ideja je da ovaj autoput, koji je već krenuo iz Banjaluke, završi na koridoru 5C, spoji se na njega, a negdje kod Šamca izdvoji i ide dalje prema Brčko distriktu, te prema Bijeljini i granici sa Srbijom - naveo je Dodik.

On je ovom podsjetio da je ranije izgrađeno 48 kilometara autoputa od Banjaluke do Gradiške, na kojem ima problema sa granicom prema Hrvatskoj, koja je postala članica EU, a na kojoj je predviđena izgradnja mosta. Prema njegovim riječima moraju se obnoviti sve procedure, te se nada dobrom ishodu. 

Izgradnja dionice Doboj-Prnjavor finansirana je kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 180 miliona evra, a dionica Banjaluka-Prnjavor iz kreditnog ugovora sa Evropskom investicionom bankom u iznosu od 160 miliona evra.

Radnici

Vlasnik kompanije "Integral inženjering" Slobodan Stanković ističe da je na trasi angažovano od 600 do 1.000 radnika, kao i sva građevinska operativa.

Stanković je naveo da uskoro predstoji puštanje u saobraćaj dionice od 10 kilometara od Mahovljanske petlje do Drugovića radi rasterećenja saobraćaja do Laktaša i Banjaluke.
Dejvid Praten, predstavnik kompanije "IRD eptis" koja je zadužena za reviziju izrade projekta i nadzor izgradnje autoputa, rekao je da su u toku završni radovi na ovoj dionici, izrazivši zadovoljstvo što će se okončati tokom ljeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana