Возачки скупљи и до 500 КМ

nezavisne.com
Возачки скупљи и до 500 КМ

Бањалука, Сарајево - И поред негодовања привредника и бројних ауто-школа, Министарство комуникација и промета БиХ не одустаје од правилника о оспособљавању кандидата за возаче, којим ће бити одређена минимална цијена часа, а ауто-школе бити спријечене да слободно формирају цијене, што ће у коначници довести до поскупљења полагања возачких испита.

Да подсјетимо, превозници су у страху да ће нове цијене демотивисати нове возаче, којих ионако нема, јер су углавном отишли у земље Европе, док се велики дио ауто-школа прибојава да ће остати без кандидата.

У Министарству кажу како су апсолутно свјесни да постоји потреба за ангажовањем возача од стране привредника у БиХ, али да тако не смију допустити да се тај процес одвија уз угрожавање система сигурности саобраћаја на цестама у земљи.

"Ни у којем случају није нам намјера да се цијена оспособљавања повећава по било којем основу, већ да се елиминишу нелојална конкуренција и неприродно ниска цијена која је присутна код неких ауто-школа, а која иде на уштрб квалитета процеса оспособљавања", тврде у Министарству.

Иначе, нацрт правилника је прошао јавну расправу, а утврђени приједлог ће бити достављен надлежним органима за образовање у ентитетима, кантонима и Влади Брчко дистрикта ради добијања мишљења, чиме ће се утврдити број часова који је потребан за стицање одређене категорије.

"Очекујемо да се најкасније у јануару 2018. године оконча процедура израде и правилник упути на објаву у 'Службени гласник БиХ'", поручили су из Министарства комуникација и промета БиХ.

Међутим, у ресорном министарству нам нису могли објаснити оно што би у цијелој причи требало да буде кључно - на који начин ће повећање цијена утицати на квалитет обуке и шта је то ново што ће кандидати за возаче добити поскупљењем. Исти одговор нисмо добили ни у већини ауто-школа које смо контактирали.

Са друге стране, у појединим ауто-школама надају се како ће одлука бити повучена, што је урадила и сусједна Хрватска, јер то није било у складу с ЕУ директивама. Поручују како постоје и друга рјешења.

"Министарство не жели на једноставнији начин да ријеши проблеме који се појављују у процесу обуке. Професионализацијом испитне комисије и рјешавањем њиховог статуса би се ријешили ауто-школа које не раде у складу са стандардима. Испитивачи треба да буду тај филтер елиминације јер поново се сви пропусти сваљују на леђа грађана БиХ", речено нам је у бањалучкој ауто-школи "Мир".

Мишљење да се правилник не треба мијењати, а самим тим и цијене, раније су изразили и у Привредној комори Републике Српске и у Удружењу за унутрашњи и међународни транспорт.

Са друге стране, Сеад Халваџија, предсједник Удружења ауто-школа Кантона Сарајево, каже како ће се одређивањем минималне цијене обуздати нелојална конкуренција која је до сада смањивала цијене, а самим тим, како тврди, и квалитет обуке.

"Годинама уназад су нам наметнули бројне трошкове. Да бисмо оправдали квалитет, потребно је и цијену довести у право стање", казао је он.

Иначе, процјене показују како би возачки испити могли поскупјети од 400 до 500 марака, јер би нова цијена била између 25 до 30 марака по часу за разлику од досадашњих, које се крећу од 15 до 20 марака.

Поређења ради, рачуница "Независних" показује како професори у средњим школама у Републици Српској за један час зараде 5,70 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана