Возачима отворена врата у Словенији, грађевинцима у Катару

Драгана Келеч
Возачима отворена врата у Словенији, грађевинцима у Катару

Бањалука - Да ће одлив радне снаге бити настављен и догодине показује преднацрт програма рада Агенције за рад и запошљавање БиХ, према којем би у Њемачкој, Словенији и Катару требало да буде запослено најмање 7.100 домаћих радника.

У програму рада за 2017. годину, који је ова агенција објавила на свом сајту, наведено је да им је један од приоритета спровођење разних међународних споразума у области запошљавања. Врата за наше раднике најшире ће бити отворена у Словенији и Њемачкој.

- Спроводићемо активности да реализујемо Споразум између Савјета министара БиХ и Владе Словеније. Због позитивних економских кретања привреде у Словенији идуће године очекујемо запошљавање око 3.100 радника из БиХ - стоји у преднацрту програма рада ове агенције.

У Словенији су до сада, како кажу у Агенцији, радна мјеста најчешће добијали возачи, зидари, вариоци, монтери и тесари, док су у Њемачкој запошљавани само његоватељи. Међутим, 2017. настојаће да посредују при запошљавању и радника осталих занимања, уколико им влада Њемачке дозволи.

- Предвиђамо запошљавање најмање 2.000 радника из БиХ у Њемачкој - додају у Агенцији.

Исти број радника из БиХ, као и у Њемачкој идуће године, у Агенцији очекују да буде запослено и у Катару.

Компаније и фирме у тој држави на Арапском полуострву у југозападној Азији највише требају грађевинце, па се може и очекивати да ова радна снага најбрже добије запослење.

Економски аналитичар Зоран Павловић сматра да је за похвалу то што је Агенција за рад и запошљавање БиХ већ урадила преднацрт програма рада, али да је тужно то што ће захваљујући њему многи отићи трбухом за крухом.

- Жалосно је то што нам из године у годину одлазе радници. Ипак, добро је да су људи запослени и да зарађују било гдје. Дошли смо, нажалост, у позицију да ће свако прихватити посао и у другом граду и другој земљи, али и на другом континенту, само да има радно мјесто - истиче Павловић.

Он наглашава да су владе и надлежни у оба ентитета у БиХ пасивни о питању стварања добре пословне климе.

- Недостатак радних мјеста приморава наше људе да одлазе и да траже посао по бијелом свијету - додао је Павловић.

Агенција за рад и запошљавање БиХ још од 2013. године посредује у запошљавању грађана из БиХ у Словенију и Њемачку.

- Од тада па до данас у Словенији је запослено 7.000 особа, од тога у овој години више од 1.700 - рекли су у овој агенцији.

У истом периоду у Њемачкој је запослено 2.500 људи, од тога 640 само у овој години.

- Што се Катара тиче, Споразум о запошљавању са том државом је тек ступио на снагу и до сада није било посредовања, али ускоро очекујемо радне понуде и из ње - додали су у овој агенцији.

Споразуми

Агенција за рад и запошљавање БиХ идуће године планира да прати и активности на иницираним споразумима о запошљавању са Руском Федерацијом, Турском и Мађарском.

Осим тога, настојаће и да реализује програм феријалне праксе за студенте из БиХ у Њемачкој.

Број радника који идуће године очекује да буде запослен:

- 2.000 у Њемачкој

- 3.100 у Словенији

- 2.000 у Катару

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана