Возачи у РС најчешће возе 76 km/h

nezavisne.com
Возачи у РС најчешће возе 76 km/h

Добој - Без обзира на то шта писало на саобраћајном знаку, грађани РС на путевима возе просјечном брзином 76 километара на час, брзину углавном прекорачују на локалним путевима, а мање на аутопуту.

“Тамо гдје је ограничење 80 возе испод, у просјеку говорим, иако има изузетака који то удвоструче, али и тамо гдје је 50 нажалост возе нешто испод 80 километара. Најодговорнији су на аутопуту. Тамо гдје је, чини ми се, најсигурније, ту најмање прекораче брзину, да ли због старости возила или се још нису навикли на велике брзине”, рекао је Ранко Бабић, генерални секретар Ауто-мото савеза РС.

Осим што прекорачују брзину, возачи често у вожњи користе мобилни телефон, што је веома опасно, а у то се увјерио и Стефан Вучковић из Невесиња, студент добојског Саобраћајног факултета, који се у оквиру обиљежавања манифестације “Дани саобраћаја” окушао за воланом симулатора.

“Имамо волан, управљамо возилом и у неком тренутку зазвони телефон, јављам се и онда симулира несрећу при јављају. Почиње тумбање и скретање с пута... Било је занимљиво, ово сам први пут пробао”, описао је Вучковић те признао да се понекад деси да користи телефон док управља аутомобилом.

“Циљ је да учесницима у саобраћају дочарамо стварно стање, да не би личном то доживјели, него да виде како изгледа, да им то буде стално у глави и да буде додатни мотив да што безбједније учествују у саобраћају”, изјавио је Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза РС.

Мобилне телефоне, који су у Њемачкој узрочници више саобраћајки него алкохол, код нас све више користе млади возачи, а то је открио Младен Кулунџија из Приједора, дипломирани инжењер друмског и градског саобраћаја.

Кулунџија већ ради као инструктор у аутошколи и има увид у понашање будућих возача.

“Млади нажалост све више користе мобилни телефон. Ја својим кандидатима строго подвлачим да су алкохол и кориштење мобилног нешто што морају да избјегавају и да им се то не смије дешавати”, каже Кулунџија, један од 99 свршених студената Саобраћајног факултета којима су јуче поводом Дана факултета уручене дипломе.

Како се треба понашати у саобраћају, данас су научиле најмлађе Добојлије, који су возећи се бициклима у парку пролазиле импровизованим улицама с раскрсницама, на којима су били постављени минијатурни семафори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана