Vozači pune rezervoare u strahu od akciza

Danijela Stokanić
Vozači pune rezervoare u strahu od akciza

Banjaluka - Na pumpama u BiH sutra na snagu stupa novi cjenovnik, koji donosi više cijene goriva i gasa, a kako bi koliko-toliko uštedjeli, vozači već pune rezervoare, dok se najveće gužve na pumpama očekuju danas.

Poskupljenje goriva i gasa posljedica je usvajanja izmjena Zakona o akcizama BiH čija primjena počinje sutra. Zakonske izmjene podrazumijevaju povećanje putarine, rast akcize na lož-ulje i uvođenje akcize na biogoriva.

Direktor "Nešković" pumpi Mile Jovanović kaže da se od juče primijeti rast prometa na pumpama.

- Očekujem da će danas biti veća gužva u odnosu na prethodne dane, jer sutra na snagu stupa novi cjenovnik. Kad sve saberemo, odnosno akcize i PDV, cijena litra goriva u maloprodaji u prosjeku će biti viša za 0,18, a plina za 0,22 marke - rekao je Jovanović.

I na pumpama "Krajinapetrola" juče je vladala gotovo ista slika.

- S obzirom na to da će gorivo od sutra biti skuplje za oko 0,20 KM, očekujem da će danas doći mnogo više ljudi po gorivo nego što je to uobičajeno - kazao je direktor ovog preduzeća Milovan Bajić.

Na pumpi "Gasprom" u Bijeljini kažu da su primijetili da su vozači koji su ranije sipali goriva za 20 maraka juče točili pun rezervoar.

Prema riječima sekretara Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS Zorana Beraka, očekivano je da će promet uoči najavljenog poskupljenja biti veći, dok će od sutra vjerovatno doći do pada prometa na benzinskim pumpama, što će se odraziti i na finansijske rezultate privrednih društava u ovoj oblasti.

- Distributeri neće imati nikakvu korist od poskupljenja goriva, jer navedeni iznosi za koje će biti povišena cijena nafte i naftnih derivata idu isključivo u državnu kasu - kazao je Berak.

On je podsjetio da distributeri nisu učestvovali u donošenju izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH, te da će oni imati samo štetu od poskupljenja jer se očekuje pad prometa sa početkom primjene novih propisa.

- Distributeri su prinuđeni da cijenu dizelskih i benzinskih goriva povise za iznos koji novim izmjenama ide u državnu kasu, a to je najmanje 0,18 KM po litru goriva - rekao je Berak.

Osim toga, cijena tečnog naftnog gasa koji se koristi kao pogonsko gorivo, istakao je Berak, biće povišena za oko 0,30 maraka po litru, a sve zbog uvođenja taksi za puteve i autoputeve, koje do sada nisu postojale.

Banjalučanin Radoslav Mišić istakao je da je ovih dana natankao pun rezervoar goriva, što je ranije rijetko radio.

- Osim što ću dotočiti uoči samog poskupljenja, ponijeću i kanistere, da se nađe - kazao je Mišić.

Savez za promjene pozvao je juče stanovnike da ne zaborave danas da napune rezervoare.

Povećanje

Izmjenama Zakona o akcizama predviđeno je povećanje putarine za 0,15 KM po litru goriva, akciza na lož-ulje raste sa 0,30 na 0,45 KM po litru, a uvodi se i akciza od 0,30 KM po litru biogoriva i biotečnosti.

Novac prikupljen na osnovu tih nameta trošiće se za izgradnju autoputeva i za gradnju i rekonstrukciju puteva.

Trenutne cijene na banjalučkim pumpama (u KM po litru)

benzin 95              1,93 - 1,95

benzin 98            1,94 - 2,09

evrodizel 4         1,93 - 1,95

evrodizel 5         1,93  - 1,96

gas                      0,84 - 0,86

lož-ulje              1,60

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana