Возачи пуне резервоаре у страху од акциза

Данијела Стоканић
Возачи пуне резервоаре у страху од акциза

Бањалука - На пумпама у БиХ сутра на снагу ступа нови цјеновник, који доноси више цијене горива и гаса, а како би колико-толико уштедјели, возачи већ пуне резервоаре, док се највеће гужве на пумпама очекују данас.

Поскупљење горива и гаса посљедица је усвајања измјена Закона о акцизама БиХ чија примјена почиње сутра. Законске измјене подразумијевају повећање путарине, раст акцизе на лож-уље и увођење акцизе на биогорива.

Директор "Нешковић" пумпи Миле Јовановић каже да се од јуче примијети раст промета на пумпама.

- Очекујем да ће данас бити већа гужва у односу на претходне дане, јер сутра на снагу ступа нови цјеновник. Кад све саберемо, односно акцизе и ПДВ, цијена литра горива у малопродаји у просјеку ће бити виша за 0,18, а плина за 0,22 марке - рекао је Јовановић.

И на пумпама "Крајинапетрола" јуче је владала готово иста слика.

- С обзиром на то да ће гориво од сутра бити скупље за око 0,20 КМ, очекујем да ће данас доћи много више људи по гориво него што је то уобичајено - казао је директор овог предузећа Милован Бајић.

На пумпи "Гаспром" у Бијељини кажу да су примијетили да су возачи који су раније сипали горива за 20 марака јуче точили пун резервоар.

Према ријечима секретара Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС Зорана Берака, очекивано је да ће промет уочи најављеног поскупљења бити већи, док ће од сутра вјероватно доћи до пада промета на бензинским пумпама, што ће се одразити и на финансијске резултате привредних друштава у овој области.

- Дистрибутери неће имати никакву корист од поскупљења горива, јер наведени износи за које ће бити повишена цијена нафте и нафтних деривата иду искључиво у државну касу - казао је Берак.

Он је подсјетио да дистрибутери нису учествовали у доношењу измјена и допуна Закона о акцизама БиХ, те да ће они имати само штету од поскупљења јер се очекује пад промета са почетком примјене нових прописа.

- Дистрибутери су принуђени да цијену дизелских и бензинских горива повисе за износ који новим измјенама иде у државну касу, а то је најмање 0,18 КМ по литру горива - рекао је Берак.

Осим тога, цијена течног нафтног гаса који се користи као погонско гориво, истакао је Берак, биће повишена за око 0,30 марака по литру, а све због увођења такси за путеве и аутопутеве, које до сада нису постојале.

Бањалучанин Радослав Мишић истакао је да је ових дана натанкао пун резервоар горива, што је раније ријетко радио.

- Осим што ћу доточити уочи самог поскупљења, понијећу и канистере, да се нађе - казао је Мишић.

Савез за промјене позвао је јуче становнике да не забораве данас да напуне резервоаре.

Повећање

Измјенама Закона о акцизама предвиђено је повећање путарине за 0,15 КМ по литру горива, акциза на лож-уље расте са 0,30 на 0,45 КМ по литру, а уводи се и акциза од 0,30 КМ по литру биогорива и биотечности.

Новац прикупљен на основу тих намета трошиће се за изградњу аутопутева и за градњу и реконструкцију путева.

Тренутне цијене на бањалучким пумпама (у КМ по литру)

бензин 95              1,93 - 1,95

бензин 98            1,94 - 2,09

евродизел 4         1,93 - 1,95

евродизел 5         1,93  - 1,96

гас                      0,84 - 0,86

лож-уље              1,60

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана