Vozači duguju 21,39 miliona KM

Anita Janković-Rečević
Vozači duguju 21,39 miliona KM

Banjaluka - Nesavjesni vozači u Republici Srpskoj koji svakodnevno ugrožavaju bezbjednost saobraćaja veoma često bježe i od plaćanja kazni za prekršaje, pa su po tom osnovu nakalemili dug težak 21,39 miliona KM, a neslavni rekorder je Trebinjac koji duguje više od 64.000 maraka.

U Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) ističu da ukupna dugovanja po osnovu neplaćenih kazni u BiH iznose 63,15 miliona KM, a oko trećinu tih dugova napravili su vlasnici četvorotočkaša sa teritorije Srpske.

- U pitanju je dug koji je nastao u posljednjih 12 godina, tačnije od januara 2007. godine, a broj neplaćenih prekršajnih naloga u RS dostigao je 180.232 - rekao je šef Kabineta direktora IDDEEA-e Goran Rakić za “Glas Srpske”. On je istakao da je prebrza vožnja najčešći prekršaj zbog kojih su vozačima u Srpskoj policajci izricali kazne.

- Najveći pojedinačni dug ima vozač iz Trebinja koji duguje 64.213 KM za 157 neplaćenih prekršajnih naloga. Nesavjesni vlasnik četvorotočkaša iz Novog Grada nije platio 83 prekršajna naloga za koja duguje 41.070 KM, a u stopu ga prati i Modričanin koji duguje 40.604 marke za 163 prekršajna naloga - istakao je Rakić.

On je dodao da je dug vozača za neplaćene kazne u Srpskoj na početku 2017. godine, neposredno prije stupanja na snagu izmjena Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, iznosio 15,22 miliona KM.

U Poreskoj upravi RS ističu da je jedini mehanizam za naplatu ovih kazni prinudna naplata.

- Ukupna naplata prinudnim putem po osnovu prekršajnih naloga, od kojih veliku većinu čine saobraćajni prekršaji, u 2017. godini iznosila je 340.257 KM, a lani 256.835 maraka. Najčešća i najefikasnija preduzeta mjera u postupku prinudne naplate ovih kazni je obustava na ličnim primanjima obveznika - rekli su u Poreskoj upravi.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović objašnjava da najveći broj onih koji “skupljaju” saobraćajne kazne i gomilaju dugove nemaju stalna primanja, niti imovine, zbog čega su Poreskoj upravi u postupku prinudne naplate zavezane ruke.

- Mahom su u pitanju vozači bez posla, lične imovine, a čak je i auto koji voze, po nepisanom pravilu, registrovan na drugu osobu. Takvi vozači čak i kad im policija oduzme vozačku nastavljaju da voze ne obazirući se na izrečenu sankciju, a kada budu uhvaćeni u vožnji bez vozačke, to je za njih samo nova kazna na gomili - rekao je Radović.

On se nada da će mjera, kojom je predviđeno da sud za neplaćanje kazne u roku od dvije godine izrekne kaznu zatvora, uticati na smanjenje dugovanja.

- To je relativno nova mjera donesena izmjenama Zakona o prekršajima i još nije zaživjela. Nadam se da će sudovi ubuduće praktikovati takve sankcije i da će se tako stati u kraj vozačima koji imaju desetine neplaćenih kazni - naveo je Radović i dodao da su sudovima na raspolaganju i sankcije poput oduzimanja vozila ali da to nije praksa jer se oduzeti automobili moraju čuvati, a to iziskuje značajan novac.

Rješenje

Milija Radović ističe da nadležni treba da nađu način da stanu ukraj svima onima koji traže rupe u zakonu i izbjegavaju plaćanje kazni.

- Nije mi poznato da ijedna zemlja u okruženju ima problem sa neplaćenim kaznama u ovolikoj mjeri kao mi. Treba vidjeti na koji način su Srbija, Hrvatska i Slovenija riješile problem naplate i prepisati dobra rješenja - naveo je Radović.

Vozači sa najvećim dugovanjima u Srpskoj (u KM)

Trebinjac - 64.213

Novograđanin - 41.070

Modričanin - 40.604

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana