Возачи дугују 21,39 милиона КМ

Анита Јанковић-Речевић
Возачи дугују 21,39 милиона КМ

Бањалука - Несавјесни возачи у Републици Српској који свакодневно угрожавају безбједност саобраћаја веома често бјеже и од плаћања казни за прекршаје, па су по том основу накалемили дуг тежак 21,39 милиона КМ, а неславни рекордер је Требињац који дугује више од 64.000 марака.

У Агенцији за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА) истичу да укупна дуговања по основу неплаћених казни у БиХ износе 63,15 милиона КМ, а око трећину тих дугова направили су власници четвороточкаша са територије Српске.

- У питању је дуг који је настао у посљедњих 12 година, тачније од јануара 2007. године, а број неплаћених прекршајних налога у РС достигао је 180.232 - рекао је шеф Кабинета директора ИДДЕЕА-е Горан Ракић за “Глас Српске”. Он је истакао да је пребрза вожња најчешћи прекршај због којих су возачима у Српској полицајци изрицали казне.

- Највећи појединачни дуг има возач из Требиња који дугује 64.213 КМ за 157 неплаћених прекршајних налога. Несавјесни власник четвороточкаша из Новог Града није платио 83 прекршајна налога за која дугује 41.070 КМ, а у стопу га прати и Модричанин који дугује 40.604 марке за 163 прекршајна налога - истакао је Ракић.

Он је додао да је дуг возача за неплаћене казне у Српској на почетку 2017. године, непосредно прије ступања на снагу измјена Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, износио 15,22 милиона КМ.

У Пореској управи РС истичу да је једини механизам за наплату ових казни принудна наплата.

- Укупна наплата принудним путем по основу прекршајних налога, од којих велику већину чине саобраћајни прекршаји, у 2017. години износила је 340.257 КМ, а лани 256.835 марака. Најчешћа и најефикаснија предузета мјера у поступку принудне наплате ових казни је обустава на личним примањима обвезника - рекли су у Пореској управи.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић објашњава да највећи број оних који “скупљају” саобраћајне казне и гомилају дугове немају стална примања, нити имовине, због чега су Пореској управи у поступку принудне наплате завезане руке.

- Махом су у питању возачи без посла, личне имовине, а чак је и ауто који возе, по неписаном правилу, регистрован на другу особу. Такви возачи чак и кад им полиција одузме возачку настављају да возе не обазирући се на изречену санкцију, а када буду ухваћени у вожњи без возачке, то је за њих само нова казна на гомили - рекао је Радовић.

Он се нада да ће мјера, којом је предвиђено да суд за неплаћање казне у року од двије године изрекне казну затвора, утицати на смањење дуговања.

- То је релативно нова мјера донесена измјенама Закона о прекршајима и још није заживјела. Надам се да ће судови убудуће практиковати такве санкције и да ће се тако стати у крај возачима који имају десетине неплаћених казни - навео је Радовић и додао да су судовима на располагању и санкције попут одузимања возила али да то није пракса јер се одузети аутомобили морају чувати, а то изискује значајан новац.

Рјешење

Милија Радовић истиче да надлежни треба да нађу начин да стану украј свима онима који траже рупе у закону и избјегавају плаћање казни.

- Није ми познато да иједна земља у окружењу има проблем са неплаћеним казнама у оволикој мјери као ми. Треба видјети на који начин су Србија, Хрватска и Словенија ријешиле проблем наплате и преписати добра рјешења - навео је Радовић.

Возачи са највећим дуговањима у Српској (у КМ)

Требињац - 64.213

Новограђанин - 41.070

Модричанин - 40.604

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана