Volan i kočnice najčešće izdaju

Anita Janković
Volan i kočnice najčešće izdaju

Banjaluka - Neispravna svjetlosna signalizacija, kočioni i sistem upravljanja glavne su boljke automobila u RS, pokazali su to tehnički pregledi vozila.

Član Upravnog odbora Asocijacije tehničkih pregleda RS Ilija Šerbedžija kaže da su se u manjem broju slučajeva pregledanih automobila neispravnom pokazali karoserija i amortizeri. Dodaje da je procenat neispravnih vozila na tehničkim pregledima značajno smanjen u posljednjih nekoliko godina.

- S obzirom na to da je prosječna starost vozila u Srpskoj oko 16,5 godina, procenat vozila od 18 do 22 odsto koja "padaju" na tehničkom pregledu nije prevelik - rekao je Šerbedžija i pojasnio da vlasnik, čije vozilo ne dobije zeleno svjetlo na pregledu, ima rok sedam dana da otkloni kvarove.

U Auto-moto savezu (AMS) RS ističu da posljednjih nekoliko godina redovno sprovode akciju "Da li vozite tehnički ispravno vozilo - provjerite", koja ima cilj da poveća stepen bezbjednosti saobraćaja na putevima RS te smanji broj saobraćajnih nesreća.

- Akciju smo ove godine sprovodili od 15. juna do 27. jula na 19 lokacija u RS i tom prilikom je pregledalo 479 vozila, od kojih je 154 bilo neispravno - kaže portparol AMS RS Perica Pećanac.

Dodaje da je analiza pokazala da najstarije automobile voze Vlaseničani, starosti od čak 20,6 godina. Po starosti automobila slijede Prnjavor, Laktaši i Višegrad.

- Od pregledana 22 vozila u Vlasenici, čak 12 je bilo neispravno. U Laktašima je od 29 pregledanih vozila kvar imalo 13 - rekao je Pećanac.

Ilija Šerbedžija je istakao da problem predstavlja što pojedine tehničke stanice prilikom registracije vozačima progledaju kroz prste, zbog čega ulicama saobraćaju neispravni automobili.

- Dešava se da stanice u saradnji sa osiguravajućim kućama izdaju potvrde o ispravnosti vozila, a da i ne obave tehnički pregled. Toga je sve manje, ali se sporadično dešava zbog prevelike konkurencije - rekao je Šerbedžija.

Kazne

Vozači u Republici Srpskoj, koji voze neispravan automobil, plaćaju kaznu između 40 i 100 KM, u zavisnosti od stepena neispravnosti. Oni koji "iskeširaju" 100 maraka, dobijaju i jedan kazneni bod, dok su stanice tehničkog pregleda koje propisano ne pregledaju vozila dužne da plate kaznu od 500 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana