Војни стаж запео у тумачењу прописа

В. К.
Војни стаж запео у тумачењу прописа

Сарајево - БиХ и Словенија годинама не успијевају да ставе тачку на спор у вези са правима војних лица која су у словеначким касарнама радила прије готово пет деценија.

Ријеч је о припадницима бивше ЈНА који су били у служби у Словенији до посљедњег дана 1972. године и који су данас у незавидном положају јер не могу да остваре права као њихове колеге које су у истој земљи службовале од 1973. до почетка деведесетих година.

Питања стажа војних осигураника регулисана су Споразумом о социјалном осигурању између БиХ и Словеније потписаним 2007. године, али се односи на права војника по основу рада од 1. јануара 1973. до 8. октобра 1991. године.

Словенија је, према наводима шефа Клуба посланика СДС-а у Парламенту БиХ Александре Пандуревић, једина држава бивше СФР Југославије са којом је остало неријешено питање стажа војних осигураника до 31. децембра 1972. године.

Због тога су, каже, лица која су била на служби у Словенији до тада, а нису држављани те земље, у незавидном положају.

- У Фонду пензијско-инвалидског осигурања РС кажу да тај стаж треба ићи на терет Словеније, док словеначки фонд тврди да стаж може ићи на њихов терет искључиво за држављане Словеније - навела је Пандуревићева.

У Фонду ПИО РС казали су да им се жалило неколико грађана са овим проблемом и потврдили да проблем лежи у различитом тумачењу прописа.

У Министарству цивилних послова БиХ су рекли да су са надлежнима за област пензијског и инвалидског осигурања у РС и ФБиХ у неколико наврата позивали словеначку страну на рјешавање спорног питања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана