Vojna industrija RS na izdisaju

Marina Čigoja
Vojna industrija RS na izdisaju

Banjaluka - Namjenska industrija RS gotovo je na izdisaju, a tome u prilog govori podatak da posluju samo tri preduzeća sa većinskim državnim vlasništvom u ovoj industriji, ali i ona jedva opstaju.

Dok kompanije u FBiH bilježe odlične rezultate, pa su u prošloj godini čak i premašili zacrtani plan izvoza, u Srpskoj je potpuno drugačija slika. Banjalučki "Kosmos", bijeljinski "Orao" i Fabrika motora specijalne namjene iz Pala, jedine tri firme iz namjenske industrije sa većinskim državnim vlasništvom, suočavaju se sa brojnim problemima. Od ova tri preduzeća, u posljednje dvije i po godine pozitivno posluje samo "Orao", dok su "Kosmos" i Fabrika motora specijalne namjene u gubicima.

Vršilac dužnosti direktora "Kosmosa" Dušan Vještica kaže da se namjenska industrija RS zasniva na kapacitetima koji su nakon rata ostali na teritoriji RS. Jedan od problema za ove firme, prema njegovom mišljenju, je što je tržište znatno smanjeno u odnosu na predratni period. On je istakao da je redukovanjem domaćih oružanih snaga smanjen i obim posla koji je pripadao RS, pa se firme na domaćem tržištu bore za poslove u civilnom programu, dok je jedina šansa za vojni inostranstvo, a posebno Srbija.

- Mi smo i dalje prisutni u domenu remonta radarsko-raketnih sistema i najveći dio tog posla realizujemo za Vojsku Srbije. Imamo i značajne projekte u oblasti energetike te sopstvenu proizvodnju dijelova i komponenti u svrhu remonta radarsko-raketnih sistema, što nam je i osnovna djelatnost - kazao je Vještica i dodao da planiraju da unaprijede saradnju sa Vojskom Srbije, a da pregovaraju i sa jednom njemačkom firmom.

Radnici ovog preduzeća kraj 2014. dočekali su u štrajku, a okončali su ga tek nakon pet mjeseci. Preduzeće im iz ranijeg perioda duguje 15 plata. U gubitku je i Fabrika motora specijalne namjene, čiji direktor Mićo Cicović, takođe, kaže da je glavni razlog nedostatak tržišta.

- Izgubljeni su glavni kupci za motor, a to su Irak, Iran, koji je pod sankcijama, Sirija. Jedina strana zemlja sa kojom u posljednje vrijeme radimo je Kuvajt i nešto malo sa Poljskom. Nedostatak je tržišta za tenkovski program - kazao je Cicović i dodao da trenutno zapošljavaju 98 radnika, od kojih je većina na čekanju.

Kazao je da su juče potpisali ugovor o remontu motora za potrebe Vojske Srbije. Istakao je da je osnovni razlog boljeg položaja preduzeća iz namjenske industrije FBiH u odnosu na RS taj što oni imaju preduzeća koja prave municiju.

- Metak je potrošna roba, za razliku od tenkova, aviona ili nekih radarskih sistema. To je osnovni razlog zbog čega je kod njih bolje stanje, ali i njih vuku tri firme koje proizvode municiju - rekao je Cicović.

Direktor preduzeća "Orao" Milan Prica j kazao da su u zadnje dvije godine pozitivno poslovali, ali ne krije da problema ima. Ovo preduzeće vrši remont turbo mlaznih motora, a 85 odsto posla obavljaju za strane partnere, među kojima su firme iz Indije i Bliskog istoka.

- I u prvom polugodištu 2015. smo pozitivno poslovali, ali sada imamo poteškoća sa dostavljanjem sredstava za remont koje dobijamo iz inostranstva. To je uticalo da kasne dvije plate, ali nadam se da ćemo ovaj problem riješiti. Konkurencija je jaka i teško dolazimo do poslova - kazao je Prica i dodao da "Orao" trenutno zapošljava 410 radnika.

Istakao je da FBiH ima dosta razvijeniju namjensku industriju od RS, jer oni izvoze naoružanje dok konkretno "Orao" radi remont gasnih turbina i motora.

- To praktično i nije namjenska industrija. To je prije rata bio civilni program, a sad je prebačen u vojni, odnosno program dvojne namjene - kazao je Prica.

 

"Kosmos"  

                   2013.                  2014.   

Prihodi   4,99 miliona           7,23 miliona

Rashodi   8,20 miliona            8,51 milion

Gubitak   3,21 milion             1,28 miliona

Prihodi od izvoza   3,79 miliona     4,73 miliona

Broj zaposlenih 249                 239

 

 

Fabrika motora specijalne namjene

                   2013.        2014.

Prihodi  456.869                       714.308

Rashodi  3,14 miliona                 2,17 miliona

Gubitak  2,69 miliona                 1,46 miliona

Prihod od izvoza: 915.328                 877.545

Broj zaposlenih 101                      98

(u ukupan prihod je ušlo i smanjenje zalihe učinaka od 508.882 KM).

 

"Orao"    

                   2013.                     2014.

Prihodi    13,77 miliona           11,10 miliona

Rashodi    13,60 miliona           10,97 miliona

Dobit        168.804                124.476

Prihod od izvoza 11,09 miliona        10,70

Broj zaposlenih: 422                 412

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana