Вође “шетача” у мају пријављене за изборе

Ведрана Кулага
Вође “шетача” у мају пријављене за изборе

Бањалука - Након што су се функционери ПДП-а и СДС-а повукли из првих редова протеста због изградње стамбено-пословног објекта на зеленој површи код “Медицинске електронике” у Бањалуци, вође “шетача” укључили су се у политику, пријавивши се за локалне изборе са листом “Сви за Бањалуку”.

Листа, за коју њени чланови кажу да је грађанска иницијатива, званично је верификована 19. јуна, а на листи се налази седам кандидата за одборнике у Скупштини града.

То су стоматолог Бранислав Рачић, бивши новинар Милорад Лабус, фронтмен групе “Aфродизијак” Рене Рајковић, студент Факултета политичких наука Борјана Ивић, правник Жељко Гајић, као и апсолвент Медицинског факултета и члан Савјета Мјесне заједнице (МЗ) Старчевица Дражен Милосављевић и актуелни предсједник МЗ Старчевица Бранислав Вучић-Вучко.

Листа “Сви за Бањалуку”, на својој фејсбук страници, објавила је да учествује на изборима, а поставили су и фотографије испред  Централне изборне комисије (ЦИК) гдје су још у мају (прије почетка протеста за наводни Пицин парк) предали листу за учешће на локалним изборима.

Иако наводе да нису политичка странка, него грађанска иницијатива, њихово учешће на изборима јасно потврђује о чему је ријеч.

Како су сами написали “Сви за Бањалуку" је назив листе нестраначких (независних) кандидата, пријављених на локалне изборе у октобру.

- Ми смо свакодневно код Храста, али нигдје то не истичемо, нити злоупотребљавамо протесте. A из истих разлога смо свакодневно тамо из којих смо формирали и листу независних кандидата - написали су.  

ЦИК БиХ је овјерила пријаву листе “Сви за Бањалуку” и они су нова политичка странка која учествује на изборима који су заказани за 7. октобар.

Бранислав Рачић, носилац листе, у петак је био присутан на  прес конференцији “шетача”.

На тој прес конференцији углавном су поновили да нису задовољни извјештавањем “Гласа Српске”.

Миодраг Дакић из Центра за животну средину рекао је да становници траже информације које би показале да ли је све што се дешава у вези са том изградњом легално.

- Већ имамо доста доказа који указују да су прекршени закони и да институције Српске штите инвеститора Милу Радишића - рекао је Дакић и додао да су на скупштини града Бањалуке у петак тражили од одборника да почну да заступају интересе становника Бањалуке. 

- Велике примједбе имамо, а “Глас Српске” нас је својом непрофесионалношћу натјерао да се обратимо Вијећу за штампу - рекли су.

На Фејсбук групи “Сви за Бањалуку” потом је објављено да је полиција послије преса легитимисала носиоца листе, а он је написао да ће “шетаче о томе информисати у 19 код храста”.

Крсмановић

Један од најупрнијих “шетача за Пицин парк” у Бањалуци, који не пропушта окупљања, је и генерални секретар СРС РС Младен Крсмановић.

На парламентарним изборима, који су одржани 2010. године, био је носилац компензационе СРС РС.

Крсмановић је новинар, бивши директор агенције СРНA.

Живи у Бијељини.

Пријава “Гласа Српске”

Због увреда и пријетњи смрћу новинарима “Гласа Српске” на Фејсбук групи “Спасимо Пицин парк” уредници, новинари и сви запослени у “Гласу Српске” у сриједу су предали кривичну пријаву министру и директору полиције РС и Окружном тужилаштву Бањалука.

Пријава је уредно запримљена и протоколисана, али још немамо информација о њеној судбини, јер редакцију “Гласа Српске” нико од њих није контактирао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана