Вода стиже на херцеговачке оранице

Р. Ми.
Вода стиже на херцеговачке оранице

Требиње - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је да су, у сарадњи са Свјетском банком, обезбијеђена средства и припремљена инфраструктура за пројекат наводњавања око 850 хектара пољопривредних површина на подручју Требиња, вриједан нешто мање од шест милиона КМ.

Пашалић је јуче на састанку са представницима Свјетске банке и требињске Градске управе нагласио да ресорно министарство улаже средства у системе за наводњавање, како путем пројеката Свјетске банке, тако и из аграрног буџета.

- Разговарали смо и о анексу постојећег уговора чија је вриједност додатних пет милиона КМ, чиме бисмо завршили наводњавање око 2.000 хектара обрадивих површина на подручју Требиња - рекао је Пашалић.

Истакао је да је било ријечи и о пројектима који се односе на шумарство и заштиту од поплава вриједним више од 100 милиона КМ који би били реализовани у будућности.

Директорица за стратегију операција у Свјетској банци Меријем Шерман рекла је да је наводњавање веома важан сегмент одрживости пољопривредног система, посебно имајући у виду климатске промјене и важност обезбјеђивања равномјерног снабдијевања водом.

Пројектант у предузећу “Хидроелектране на Требишњици” Душко Вујовић рекао је да ће пројекат бити реализован у три фазе.

- Прва фаза обухвата 9,5 километара цјевовода, двије пумпне станице и резервоар за водозахват Зупци. Другу фазу ће финансирати Градска управа и ХЕТ, и то пет километара главног дистрибутивног цјевовода и 25 километара секундарне мреже. Трећа фаза је вриједна 4.800.000 КМ и предвиђа ширење секундарне мреже - рекао је Вујовић.

Пашалић је у оквиру посјете Требињу посјетио Центар за газдовање кршем и “Херцеговачку кућу”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана