Вода се повлачи, клизишта пријете

Снежана Тасић
Вода се повлачи, клизишта пријете

Костајница, Приједор - Водостаји ријека у сјеверозападном дијелу Републике Српске јуче су били у благом опадању. Из поплављених кућа вода се повлачи, али велике проблеме стварају клизишта која су се појавила.

 Водостај ријеке Уне у Костајници јуче је био у благом опадању, а највећи проблем представљају три клизишта, због чега је ова општина затражила помоћ од предсједника и Владе РС, те Републичке управе Цивилне заштите.

Портпарол општине Костајница Александар Пашић истакао је да је начелник ове локалне заједнице Драго Бундало јуче упутио допис у којем је образложио ситуацију у општини, те од највиших институција Српске затражио помоћ.

- Пут у Мракодолу који је затрпало клизиште је прочишћен, а друго клизиште у овом селу налази се у близини стамбеног објекта. Улица Михајла Пупина због клизишта је и даље непроходна. Механизација је била на терену како би се овај пут оспособио, али за сада нису безбједни услови за радове - навео је Пашић.

У улици Ранка Шипке стамбени дио 11 кућа одбрањен је од Уне, али су подземне воде поплавиле подруме, а саобраћај се и даље одвијао отежано на магистралном путу Костајница - Козарска Дубица.

У Новом Граду је заплављено десетак кућа које су на ниским локацијама, а саобраћај на неколико локалних путева је обустављен.

Начелник ове општине Мирослав Дрљача рекао је да су водостаји ријека Уна и Сана у благом опадању и стање је повољније, али систем заштите и даље ради у пуном капацитету, док надлежне службе прате ситуацију.

Додао је да су и даље укључене пумпе у препумпним станицама и истакао да је једна пумпа достављена из Републичке управе Цивилне заштите.

- Пумпу смо одмах ставили у функцију у насељу Радишића јарак да бисмо помогли мјештанима. Тамо је већ била једна пумпа, а закључили смо да је у наредном периоду неопходно квалитетније ријешити питање одводње у овом насељу - навео је Дрљача.

Водостај Сане јуче је био у паду и у Приједору, али су клизишта у Јеловцу и Буковој Коси угрозила два домаћинства.

- Још је значајно присуство површинских вода, тако да је и даље заплављено око 100 стамбених објеката, као и значајан дио пољопривредних површина - изјавио је шеф приједорског Одсјека цивилне заштите Душан Врањеш и нагласио да је и даље у прекиду пут Приједор - Бишћани.  Нагласио је да су ватрогасци у насељу Гомјеница испумпавали површинску воду која је пријетила да продре до основне школе.

У Козарској Дубици заплављена су три објекта, а на два мјеста су се покренула клизишта.

У Костајници и Козарској Дубици још су на снази ванредне мјере одбране од поплава, док је у Приједору и Новом Граду и даље стање редовне одбране од поплава.

За заштиту 180 милиона

За заштиту од поплава на подручју Српске, од великих поплава 2014. године, обезбијеђено је 180.000.000 КМ, а закључно са 2017. потписани су уговори у вриједности од 100.000 КМ, пише у извјештају "Вода Српске".

Средства за заштиту од 110.000.000 КМ обезбијеђена су из Европске инвестиционе банке, 24.000.000 КМ из Фонда солидарности, из Свјетске банке 26.000.000 КМ, те 20.000.000 КМ из ИПА фондова 2014.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана