Воћкама потребни топлота и аминокиселине

Srna
Воћкама потребни топлота и аминокиселине

Бањалука - Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске савјетују произвођачима воћа да, због хладног времена праћеног кишом које неповољно утиче на воће, након престанка падавина бар шест часова прије ниске температуре обаве третирање засада аминокиселинама како би воћке припремили за стресне услове.

Из ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди савјетују да је други начин димљење воћњака, односно паљење грана, покошене траве, аутомобилских гума или сијена, што може да повећа температуру у воћњацима до једног степена.

Истичу да је најугроженија крушка, којој не одговара ниска температура у првих двадесетак дана након завршетка цвјетања.

- Плодови су пречника до 20 милиметара или већи и, због ниске температуре, у већини засада дошло је до већег опадања младих плодова - додаје се у саопштењу министарства.

Слично је и са шљивом, док је код јабука нешто боља ситуација.

У појединим општинама и градовима, као што су Бањалука, Прњавор, Лакташи и Бијељина, забиљежена је и штета од града који је падао 27. априла. У ресорном министарству кажу да су воћке још осјетљиве на мраз и, ако у наредним данима дође до појаве мраза, односно дуже изложености плодова температури испод нуле, могу пропасти и опасти плодови код свих воћних врста.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана