Voće i povrće opet na ruskoj trpezi

Ž. Domazet, D. Stokanić
Voće i povrće opet na ruskoj trpezi

Sarajevo, Banjaluka - Ruska rampa za voće i povrće iz BiH konačno je uklonjena, a nastavak izvoza na jedno od najvećih svjetskih tržišta uslijediće kroz nekoliko dana nakon što bude realizovana odluka vlasti Ruske Federacije o ukidanju zabrane.

Rusija je zatvorila granicu za naše voće i povrće prije više od dva mjeseca od kada poljoprivredni proizvođači sabiraju štetu. Zabrana je uslijedila zbog sumnjivih pošiljki koje su stizale iz BiH. Vijest iz Moskve, objelodanjena na sajtu ruske inspekcijske službe, obradovala je voćare i povrtare čije je strpljenje bilo na izmaku. S obzirom na to da je sezona voća i povrća pred svršetkom i da su ratari za rane sorte već našli alternativne kupce, za Rusiju će idućih dana otići najviše jabuke.

Da je Rusija ponovo dala zeleno svjetlo za uvoz voća i povrća iz BiH potvrdio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

-  Ovo je znak da smo otklonili sve prepreke koje smo imali u protekla dva mjeseca i ovo je odlična vijest za sve proizvođače voća i povrća koji ponovo svoje proizvode mogu izvoziti u Rusiju - kazao je Šarović.

On je naglasio da je zabrana nastupila u vrijeme punog izvoza, što je proizvođačima pričinilo veliku štetu. Prema njegovim riječima visina štete biće poznata tek u konačnom bilansu spoljnotrgovinske razmjene.

- Na nama je sada da postupamo u skladu s novim pravilima i procedurama i krenemo ponovo na rusko tržište, koje je jedno od većih izvoznih potencijala za BiH - kaže Šarović i dodaje da BiH godišnje može izvoziti na rusko tržište voće i povrće u vrijednosti od oko 100 miliona, a da je projektovani iznos za 2016. godinu, iako će biti manji zbog štete koju je proizvela zabrane, od 45 do 50 miliona KM.

On je istakao da je u nadležnosti entitetskih ministarstava da procijene štetu od privremene zabrane izvoza, a da će protokol usaglašen sa Rusijom ubuduće garantovati da je roba zdravstveno ispravna i da zadovoljava ruske standarde i smanjiti mogućnost za manipulacije.

- Protokol predviđa nova pravila odnosno elektronsku bazu podataka isporuke voća i povrća koja će omogućiti kontrolu i provjeru na dnevnom nivou - rekao je Šarović.

Voćar iz Gradiške Mirko Petrović kaže da će ovaj put u Rusiju poslati samo jabuke, jer je krušku već prodao na domaćem tržištu, što mu je prepolovilo prihod.

- Berba jabuke biće gotova za desetak dana. Planiram da izvezem u Rusiju oko 1.000 tona jabuke. Sa ruskim kupcima sam sve dogovorio samo je bilo pitanje dana da bude ukinuta zabrana - rekao je Petrović navodeći da za petnaestak dana, Petrović očekuje dolazak partnera iz Rusije kako bi dogovorili detalje izvoza jabuka.

Ruska zabrana i kruška u skladištu zadala je glavobolje i gradiškom voćaru Nikoli Vukeliću.

- Problem je što je to voće kratkog roka trajanja. Zbog zabrane izvoza u Rusiju bio sam prinuđen da krušku viljamovku prodajem u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji i drugim zemljama regiona, po mnogo nižoj cijeni. Što se tiče jabuke, još ne znam koliko ću je ove godine imati jer je berba u toku. Imam spremno oko 4.000 tona jabuka za izvoz - rekao je Vukelić koji je prošle godine za Rusiju poslao 550 kamiona jabuke, ali će je ove godine imati mnogo manje, jer je rod u odnosu na lanjski manji za 70 odsto.

Sertifikati

Direktor Uprave za zaštitu zdravlja bilja Radenko Radović rekao je da je problem u vezi sa bjanko sertifikatima i pečatima za izvoz u Rusiju riješen kod inspektorata na entitetskom nivou koji su donijeli interne akte.

- Neće više biti takvih prekršaja, sertifikati ne smiju biti dostupni trećim licima i preduzete su mjere da oni budu u kasi - rekao je Radović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana